Statul a dat bancilor business de 3,6 miliarde de euro prin Prima casa

Data publicarii: 04-06-2013 | Finante-Banci

Programul lansat in iunie 2009 este pe cale de epuizare, mai fiind disponibile 160 milioane de euro pentru imprumuturi. Bancile au dat 92.000 de credite "Prima casa" dintr-un portofoliu total de 160.000 de imprumuturi pentru achizitia de locuinte. 

"Prima casa", programul prin care s-au vandut 92.000 de credite ipotecare cu garantia statului, a adus bancilor un business de 3,6 miliarde de euro in ultimii patru ani, jumatate din aceasta suma fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de Guvern.

Creditul ipotecar cu garantia statului a fost singurul canal prin care bancile - controlate in proportie de 90% de straini -  au finantat economia in perioada de criza, tendinta fiind mai degraba de reducere a expunerilor in contextul in care finantarea ieftina venita din afara tarii in perioada de boom economic s-a oprit brusc.

"Este adevarat ca in lipsa garanti-ilor de stat bancile raman reticente sa finanteze economia. Acestea si-au folosit plafoanele de garantii, dar nu merg foarte mult dincolo", comenteaza analistul financiar Aurelian Dochia.

Soldul creditelor acordate pentru achizitia de locuinte a urcat de la 5 miliarde de euro in decembrie 2008 la 8,6 miliarde de euro la sfarsitul lunii aprilie 2013, cresterea fiind echivalenta cu volumul imprumuturilor "Prima casa".

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: