Procesele pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele ar putea incepe peste o luna

Data publicarii: Astazi, 04-06-2013 | Finante-Banci

Mai este o luna pana cand legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar putea pune sub protectie toti consumatorii din Romania, fara ca acestia sa fie nevoiti sa mearga in instanta pentru a-si cauta dreptatea. Bancile cu clauze putrede in contractele de credit vor conditii speciale pentru aplicarea legii si cauta inca o data sprijinul guvernului pentru a evita pierderi de sute de milioane de euro generate de dobanzile si comisioanele neincasate.

De la 1 iulie 2013 din legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar trebui sa fie activate doua noi articole. Acestea spun ca, in momentul in care o clauza contractuala este dovedita ca fiind abuziva intr-un contract, aceasta trebuie eliminata din toate contractele similare incheiate intre acel comerciant (profesionist) si consumatori, fara ca cei din urma sa fie nevoiti sa introduca actiuni individuale in instanta. O clauza este abuziva daca nu a fost negociata direct cu consumatorul si aduce un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Cele mai multe contracte incheiate intre comercianti si consumatori sunt tip, preformulate, de adeziune, fara drept de negociere

Initiativa contestarii clauzelor contractuale trebuie sa vina de la stat, prin Autoritatea Nationala de Protectia Consumatorilor, sau de la o asociatie de profil, cu cel putin 3.000 de membri si filiale in cel putin 10 judete.

Prevederile se aseamana cu cele ale class-action-ului din legislatiile anglo-saxone si trebuie implementate obligatoriu, fiind parte a unei Directivei europene 93/13/CEE.

Daca nu te poti fofila, fa tu jocurile

Schimbarea legii 193/2000 era cat pe ce sa treaca neobservata, desi modificarile au fost stipulate inca din mai 2012 in legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, ce a fost aprobata de Parlament, la initiativa Ministerului de Justitie.

Desi afecteaza orice comerciant si furnizor de servicii, spiritele s-au inflamat dupa ce presa a scris de impactul pe care il poate avea legea asupra sistemului bancar. In ultimii trei ani, pe legea 193/2000 au fost castigate mii de procese dintre clienti si bancile creditoare. Dobanzile care variaza la dorinta bancii, fara niciun criteriu determinabil si definit in contract, dobanzile fixe care cresc, comisioanele imense fara contraprestatie, aplicate la soldul initial al creditului, toate acestea si nu numai au fost desfiintate de instante, dupa ce clientii au castigat in cea mai mare parte procesele.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: