Ai 1.000 de lei. Cat cistigi daca ii pui la banca, la bursa sau in fonduri de investitii

Data publicarii: Astazi, 06-06-2013 | Finante-Banci

Variantele de plasament a 1.000 de lei pleaca de la depozitele bancare, unde se poate intampla sa vii cu bani de acasa, ca sa platesti banca, pentru ca ti-a tinut in siguranta banii. Si exista si variante care ajung la bursa si pe piete de instrumente speciale de mare risc, unde castigul poate dubla suma investita. Castigul va depinde intotdeauna de riscul asumat si de grija cu care se alege tinta de investitii.

Valoarea banilor se conserva tot mai greu in depozitele bancare, pentru ca bancile au declansat un nou val de scaderi ale dobanzilor.

La 1000 de lei plasate in depozite bancare pe trei luni, castigul brut dinainte de impozitare si de plata comisioanelor bancare este de cel mult 65 de lei (6,5%), potrivit statisticilor Conso.ro.

Sa obtii mai mult, trebuie sa risti mai mult, pentru ca dobanda cea mai mare va arunca mereu o umbra de indoiala asupra bancii care o promite. Intrebarea care se pune in acest caz este: de ce este atat de disperata banca respectiva sa dea o dobanda mare, fata de restul pietei.

Dobanda cea mai mare se afla la termenul cel mai lung (12 luni) si este acum de 7,3%, adica un castig brut de 73 de lei la 1.000 de lei plasati.

Cea mai recenta statistica a BNR s-a oprit la o medie de 5,5%, la depozitele in lei de sub un an in general.

Desigur, din dobanzile brute de mai sus gtrebuie scazut 16% - impozitul si comisioanele bancare de tot felul care adeseori consuma aproape tot ce a mai ramas din castig.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: