Chitoiu: Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii ale conducerii celor 3 entitati ale ASF este constitutionala

Data publicarii: 07-06-2013 | Finante-Banci

Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii ale angajatilor cu functii de conducere din cele trei entitati care au format Autoritatea de Supraveghere Financiara este legala si constitutionala, a declarat joi seara, la TVR, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.

"Am aprobat miercuri in Guvern o Ordonanta de Urgenta, care cred ca s-a publicat azi (joi - n.r.), prin care am stabilit ca impozitam cu 85% toate formele de compensare - indemnizatii, salarii compensatorii - numai din cele trei entitati. Este legal si constitutional, atat timp cat si ei si-au stabilit aceste compensatii. Nu exista probleme de legalitate. Avem avizul Ministerului de Justitie, ni s-a spus ca este constitutionala aceasta masura, noi am adoptat-o. Cei care au fost membri ai respectivelor consilii de supraveghere, si unii dintre ei au si ramas in noul consiliu, au abuzat din punct de vedere moral de anumite prevederi legale, in vigoare, la data cand si-au adoptat prin contract colectiv de munca aceste salarii compensatorii. Problema este de natura morala, pentru ca cinci persoane din consiliile de dinainte de infiintarea ASF sa aprobe pentru sine 20 de salarii compensatorii sau 13 salarii compensatorii este o problema de moralitate", a explicat Chitoiu. 

Acesta a precizat ca din cadrul CSA, dintre fostii membri ai Consiliului de Administratie, numai trei persoane au solicitat si au primit salarii compensatorii, iar din cadrul CNVM doua persoane. 

"La ASF a fost mai mult o chestiune de morala si de bun simt din partea celor care au condus cele trei entitati financiare: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala de Supraveghere a Valorilor Mobiliare si Comisia Nationala de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Din cadrul CSA, dintre fostii membri ai Consiliului de Administratie, numai trei persoane au solicitat si au primit salarii compensatorii, iar din cadrul CNVM doua persoane. De asemenea, din cate am inteles de la actuala conducere a ASF, au avut intentia sa solicite salarii compensatorii si altii, unii au cerut si nu li s-a aprobat. De cand s-a infiintat ASF, de la 1 mai, nu s-a platit niciun salariu compensatoriu", a subliniat ministrul Finantelor. 

Guvernul a decis marti reducerea numarului de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara de la 17 la 11 si a stabilit un impozit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii compensatorii acordate dupa incetarea contractului de munca sau a mandatului angajatilor cu functii de conducere din cadrul ASF. 

''De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara are obligatia de a vira la bugetul de stat o cota de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului si prin exceptie de la prevederile Legii 571/2003 se stabileste o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul ASF si din cadrul autoritatilor care se reorganizeaza potrivit alin.(2) al art.1 din OUG nr.93/2012", se arata intr-un comunicat din 4 iunie al Executivului. 

La finele lunii trecute, ASF anunta, la randul sau, ca sefii fostelor autoritati de supraveghere a pietelor financiare, aprobati de Parlamentul Romaniei pentru a face parte din conducerea executiva sau neexecutiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, nu vor primi salarii compensatorii in cazul in care mandatul lor va fi incheiat inainte de termenul contractual. 

Comunicatul ASF mentiona ca salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate in ASF (pana la 9 salarii in cazul CNVM sau pana la 19 salarii in cazul CSA) au fost platite de catre fostele entitati conform contractelor incheiate la inceputul mandatelor cu acestea. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: