Cate credite Prima Casa au acordat bancile in fiecare an de functionare a programului

Data publicarii: 10-06-2013 | Finante-Banci

 "Prima casa", programul prin care s-au vandut 92.000 de credite ipotecare cu garantia statului, a adus bancilor un business de 3,6 miliarde de euro in ultimii patru ani, jumatate din aceasta suma fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de Guvern.

  Creditul ipotecar cu garantia statului a fost singurul canal prin care bancile - controlate in proportie de 90% de straini -  au finantat economia in perioada de criza, tendinta fiind mai degraba de reducere a expunerilor in contextul in care finantarea ieftina venita din afara tarii in perioada de boom economic s-a oprit brusc.

  Cele mai multe credite "Prima Casa” s-au acordat in 2012, 27.000 de clienti contractand un astfel de imprumut. Soldul creditelor ipotecare cu garantia statului in 2012 a fost de 1,01 miliarde de euro.

  Bancile mai au in prezent la dispozitie circa 160 milioane de euro pentru credite ipotecare garantate de stat, programul "Prima casa" urmand sa ajunga la final dupa epuizarea garantiilor ramase in cazul in care guvernul nu aproba un nou plafon. Plafonul de garantii a fost suplimentat ultima data in luna ianuarie, cu suma de 200 mil. euro.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: