CONSILIUL CONCURENTEI A AUTORIZAT PRELUAREA SC TERMO CRAIOVA SRL DE CATRE SC COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA

Data publicarii: 12-06-2013 | Afaceri

Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica ce se va realiza ca urmare a fuziunii prin absorbtie a SC Termo Craiova SRL (Termo Craiova) de catre SC Complexul Energetic Oltenia SA (CE Oltenia).

Termo Craiova a fost infiintata prin Hotararea nr.154 din 2012 a Consiliului Local al Municipiului Craiova, prin care se aproba reorganizarea Regiei Autonome Termoficare Craiova RA in societate comerciala cu raspundere limitata cu doi asociati: Municipiul Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, si, respectiv, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ Craiova.

Termo Craiova asigura distributia energiei termice catre consumatorii finali din municipiul Craiova si, de asemenea, produce energie termica in propriile centrale termice ce functioneaza pe baza de gaze naturale.

CE Oltenia, companie controlata de Ministerul Economiei, s-a infiintat in baza H.G. nr.1024 din 2011, avand ca principal obiect de activitate productia de energie electrica.

In prezent, in cadrul CE Oltenia functioneaza cinci sucursale: Electrocentrala Craiova II (SE Craiova II), Electrocentrala Isalnita, Electrocentrala Rovinari, Electrocentrala Turceni, Divizia Miniera.

SE Craiova II (care cuprinde uzina Craiova) produce energie electrica si termica (in cogenerare pe baza de lignit), fiind cel mai important producator si furnizor de energie termica din municipiul Craiova. Totodata, SE Craiova II asigura transportul energiei termice pe care o produce catre Termo Craiova si catre intreprinderile racordate direct la reteaua de transport.

Principalul cumparator al energiei termice produse de SE Craiova II este Termo Craiova, care alimenteaza consumatorii finali racordati la sistemul de distributie din municipiul Craiova. In acelasi timp, pentru consumatorii care nu sunt racordati la sistemul de distributie si care implicit nu au optiunea tehnica de a primi energia termica produsa de SE Craiova II, Termo Craiova asigura necesarul de energie termica din centralele proprii. Avand in vedere structura locala a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica din municipiul Craiova, cele doua facilitati de productie - Termo Craiova si SE Craiova II - au roluri complementare in ceea ce priveste activitatea de producere si furnizare a energiei termice, astfel incat aceste intreprinderi nu se afla intr-o concurenta reala.

Prin realizarea concentrarii economice, in cadrul CE Oltenia, are loc integrarea tuturor activitatilor care compun sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din municipiul Craiova, ce cuprinde: sursele de producere a energiei termice (centrala in cogenerare si centrale termice) si retelele care asigura transportul si distributia energiei termice. Activitatile specifice sistemului centralizat de alimentare cu energie termica sunt activitati reglementate de autoritatile competente in domeniu, A.N.R.S.C. si/sau A.N.R.E., dupa caz.

Analiza efectuata din punct de vedere concurential a demonstrat ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia. In aceste conditii Consiliul Concurentei a emis o decizie de neobiectiune, constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal.

Decizia Consiliului Concurentei va fi publicata pe site-ul autoritatii de concurenta, dupa obtinerea acordului partilor implicate referitor la datele cu caracter confidential.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: