BCE ar putea majora rata dobanzii in curand de teama presiunilor inflationiste

Data publicarii: 03-11-2006
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea decide, in sedintele viitoare, o majorare a dobanzii de politica monetara, daca estimarile care arata inflamarea inflatiei se confirma, deoarece salariile si creditele catre companii au crescut puternic, a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet. "Daca ipotezele si scenariul nostru de baza se confirma, vor urma in mod sigur o masuri de adaptare a politicii monetare. Actionand intr-un mod ferm si la timp este esential pentru a pastra stabilitatea preturilor pe termen mediu. Consiliul de Administratie al BCE va avea deci si in continuare o politica de supraveghere stricta", se arata intr-o declaratie citita de presedintele Trichet.

Membrii boardului BCE considera ca exista multi factori care creeaza presiuni inflationiste. Astfel, cresterea economica mai mare decat era estimata a dus la scaderea somajului, ceea ce a sporit consumul. De asemenea, creditele catre sectorul privat, atat pentru familii cat si pentru companii, continua sa cresca intr-un ritm anual de doua cifre.

Daca ritmul de crestere al creditului catre populatie "da semne de stabilizare, chiar daca se mentine la nivele foarte inalte", spune Trichet, "imprumuturile catre companii nefinanciare continua sa progreseze si au ajuns acum la nivele anuale de crestere cu 12% , care nu s-au mai intalnit de la inceputul anilor `90".

Eurostat - biroul statistic al Uniunii Europene - a anuntat o temperare a inflatirei anuale in zona euro pana la 1,6% in octombrie, fata de 1,7% in septembrie, cauzata in special de scaderea preturilor petrolului. Boardul BCE se asteapta insa la o sporire a presiunilor inflationiste la sfarsitul anului 2006 si la inceputul lui 2007. Aceasta inflamare estimata a preturilor de consum va avea drept cauze cresterea impozitelor indirecte (in special taxa pe valoarea adaugata - TVA) in Germania de la 1 ianuarie, marirea consumului din cauza majorarii salariilor si a stimularii consumului ca efect al scaderii cotatiei petrolului.

Ca urmare, BCE estimeaza ca inflatia medie anuala va depasi 2% in 2006 si 2007, a mai spus Trichet.

Boardul BCE reaminteste ca este important ca statele din zona euro sa indeplineasca toate angajamentele asumate prin Pactul de Stabilitate. Mai mult, "orice venituri suplimentare incasate datorita cresterii economice mai mari decat s-a estimat trebuie folosite in totalitate pentru a grabi reducerea deficitelor fiscale sau pentru a mari surplusurile", se mentioneaza in declaratia citita de presedintele BCE.

"La sfarsit, as dori sa reafirm apelurile anterioare pentru date statistice de mare calitate si raportari statistice bine fundamentate, care sunt cheia pentru prevenirea si corectarea dezechilibrelor bugetare", a adaugat Trichet.

Membrii boardului BCE ar dori o liberalizare mai mare a pietelor bunurilor, inlaturarea rigiditatilor de pe piata muncii si a factorilor care distorsioneaza formarea salariilor si preturilor, ceea ce ar duce la o mai mare competitivitate a tarilor din zona euro.  

Ultima majorare a ratei dobanzii de politica monetara a fost decisa de BCE pe 5 octombrie, fiind motivata de cresterea ecnomica prea rapida din zona euro. Cresterea decisa atunci a fost de 0,25 puncte procentuale, de la 3% la 3,25%.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: