Nu a fost luata o decizie in privinta fuziunii Romtelcom - Cosmote; Nu exista nicio evaluare in acest moment (surse)

Data publicarii: 19-06-2013 | IT&C

O decizie in privinta fuziunii celor doua companii de telecomunicatii, Cosmote si Romtelecom, nu a fost luata deocamdata pentru ca nu a fost facuta o evaluare in acest moment, au declarat, marti, pentru AGERPRES surse guvernamentale.

"Deocamdata nu exista o decizie luata in privinta fuziunii, iar in cazul in care se va lua, procesul dureaza aproximativ un an si jumatate. Procesul poate fi insotit de o vanzare a actiunilor pe care statul roman le are, la bursa din Bucuresti", au precizat sursele mentionate.

Potrivit surselor citate, o decizie in aceasta privinta va fi luata numai dupa raportul unui consultant si numai cu aprobarea Guvernului. 

"Fuziunea va face ca aceasta companie sa fie mult mai puternica, iar actionarul DeuscheTelecom este favorabil fuziunii. Nu este facuta o evaluare in acest moment. Abia dupa raportul unui consultant va fi luata o decizie si doar cu aprobarea Guvernului", au mentionat sursele guvernamentale. 

Precizarile vin in urma unor informatii aparute in presa, potrivit carora statul roman intentioneaza "sa bage sub 'umbrela' Romtelecom, compania Cosmote ca sa o scape de datorii de datorii de 800 de milioane de euro'. 

Noul sef al Romtelecom si Cosmote, Nikolai Beckers, a declarat recent ca fuziunea celor doua companii de telecomunicatii Romtelecom si Cosmote se afla la inceput de drum, iar discutiile actuale dintre actionari in legatura cu acest proces sunt constructive. 

"Nu am stabilit inca un calendar in privinta realizarii acestei fuziuni, insa actionarii, grupul OTE si statul roman, sunt la ora actuala in discutii constructive, iar aceste discutii necesita timp. Este un proces care se afla abia la inceput si care va dura. Trebuie sa facem un plan si sa gasim o solutie pentru a face o companie capabila sa ofere servicii convergente. Logica economica a fuzionarii este evidenta pentru ca poti oferi servicii convergente cu doua companii diferite, insa din punct de vedere operational ai nevoie de o singura companie care sa ofere mult mai bine serviciile catre clienti. Cand vom avea un plan concret legat de fuziune va vom anunta", a spus directorul general al Romtelecom si Cosmote, la inceputul lunii iunie. 

Nikolai Backer a preluat la 1 aprilie conducerea Romtelecom si Cosmote si un business total de peste un miliard de euro si 11.000 de angajati. In 2012, Romtelecom a inregistrat venituri de 619,6 milioane euro, in scadere cu 5,4% fata de anul anterior, insa profitul operational (EBITDA) a crescut cu 39,5% pana la 166,1 milioane euro, conform datelor grupului elen de telecomunicatii OTE, actionarul principal al companiei. 

Anul trecut, numarul liniilor de telefonie fixa a scazut cu 6,5% pana la 2,32 milioane linii, insa operatorul a inregistrat cresteri la serviciile de internet broadband - 1,11 milioane utilizatori si televiziune - 1,26 milioane utilizatori, in crestere cu 5,3% si respectiv 7,3% fata de anul 2011. Anul trecut, Romtelecom avea 7.418 angajati. 

Cosmote Romania avea, la sfarsitul anului 2012, peste 6,28 milioane clienti, in scadere cu 3,3% fata de anul anterior. Veniturile operatorului au scazut cu 1,2% pana la 462,8 milioane euro, dar compania a inregistrat un profit operational (EBITDA) de 119,5 milioane euro, in crestere cu 19,4% fata de 2011. 

Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile Hellenic Telecommunications Organization SA - OTE, care la randul sau detine 54,01% din Romtelecom. Statul roman mai detine 46% din Romtelecom si 14% din Cosmote. 

Sursa: AGERPRES