Comisia de revizuire a Constitutiei: Banca Nationala a Romaniei - institutie publica autonoma

Data publicarii: 19-06-2013 | Finante-Banci

Senatorii si deputatii din Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei au adoptat marti un amendament al Forumului Constitutional, la articolul 137 referitor la sistemul financiar, conform caruia "Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, institutie publica autonoma, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte''.

Conform acestui amendament, Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei. De asemenea, in conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana si recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro. 

Parlamentarii au mai decis, la propunerea vicepresedintelui Comisiei, senatorul social-democrat Ioan Chelaru, ca Guvernul isi exercita mandatul pana la data investirii noului guvern, modificand astfel articolul 110 din Constitutie. Initial, conform alineatului 1 din art. 110, "Guvernul isi exercita mandatul pana la data validarii alegerilor parlamentare generale". Conform celorlalte alineate ale art 110, ramase nemodificate, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile: in situatiile prevazute in alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103; Guvernul al carui mandat a incetat potrivit alineatelor (1) si (2) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern. 

Senatorii si deputatii au mai decis o modificare de sintagma la art 113 conform caruia Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Conform noii modificari, semnatarii motiunii de cenzura propun (in loc de 'vor propune') numele unei persoane drept candidat pentru functia de prim-ministru, iar aceasta va fi insarcinata de catre Presedinte cu formarea noului Guvern in cazul in care motiunea de cenzura este adoptata. 

La propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu, vicepresedinte al Comisiei parlamentare speciale, s-a modificat si art. 119 astfel: "Consiliul National de Securitate organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii".

Sursa: AGERPRES