FED face primul pas spre contractie monetara: Pietele financiare si economiile emergente suporta consecintele

Data publicarii: 21-06-2013 | Finante-Banci

Impactul posibilitatii anuntate ieri seara de FED privind reducerea in 2013 si, respectiv, anul viitor- eliminarea stimulentelor monetare s-a resimtit in principal in activele cu risc, investitorii iesind masiv de la cumparare de pe pietele respective: monedele emergente s-au depreciat; de asemenea, multe dintre marfuri au marcat pierderi importante. "Investitorii incep deci sa inglobeze in preturi efectul retragerii graduale a autoritatii monetare americane din suportul oferit economiei sub forma de stimuli monetari", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

 Impactul declaratiilor FED ajunge si la moneda nationala. Leul s-a depreciat cu cca 0,5% in primele 3 ore dupa anunt

Ieri, la finalul intalnirii lunare a FOMC (Federal Open Market Committee), guvernatorul Ben Bernanke a explicat publicului directia viitoare a politicii monetare americane. Conform declaratiilor, oficialii sunt pregatiti sa diminueze ritmul de cumparari de active incepand cu toamna acestui an, in conditiile in care economia americana continua sa performeze in linie cu asteptarile FED-ului. Programul de stimulente monetare QE3 este prevazut sa ajunga la final la mijlocul anului viitor, moment in care, conform prognozelor oficiale, rata somajului ar trebui sa ajunga la 6,5-6,8%, iar inflatia sa se situeze in jurul tintei de politica monetara de 2%. In ceea ce priveste rata dobanzii, majoritatea membrilor estimeaza o eventuala majorare undeva pe parcursul anului 2015, insa doar in cazul in care conditiile din economia reala de la momentul respectiv vor sustine o astfel de decizie. "In esenta, mesajul transmis de FED aseara induce investitorilor mult mai multa incredere, oficialii sustinand in mod clar ca in conditiile unui scenariu advers sunt pregatiti sa intervina, chiar prin majorarea celor 85 miliarde USD folositi in prezent lunar pentru cumparari directe", a precizat Cosmin Enache.

Ca urmare a deciziilor FED, dolarul american a crescut fata de euro cu 1% in doar o singura ora, iar miscarea de apreciere a continuat inclusiv pe parcursul primei jumatati a zilei de astazi. De asemenea, in zonele emergente impactul deciziilor FED s-a resimtit acut imediat dupa anunt, bursele din regiune marcand scaderi importante, iar investitorii majorand primele de risc cerute pentru detinerile de active; monedele locale s-au depreciat masiv in fata monedei euro. Leul romanesc, de exemplu, a inregistrat, ieri, intre orele 21.00 si 24.00 o scadere de cca 0,5%, Forintul s-a depreciat cu 1,1% in acelasi interval, iar Zlotul polonez a scazut cu aproximativ 0,6%. Tendintele s-au mentinut, de asemenea, in prima jumatate a zilei de 20 iunie.

 O miscare prematura a FED ar putea impacta negativ inclusiv revenirea economica a UE

Mai mult decat eventuala iesire a FED-ului din programul QE3, situatia macroeconomica globala este destul de incerta: zona euro se confrunta in continuare cu recesiunea si cu perspectiva unei reveniri economice destul de lente in 2014, iar China da semne de o criza de lichiditati pe termen scurt. "Este posibil ca o eventuala miscare prematura a FED-ului sa ingreuneze si mai mult revenirea economica din UE, efect care este de asteptat sa fie luat in calcul de Banca Centrala Europeana pe parcursul sedintelor sale viitoare. Perioada urmatoare este extrem de importanta intrucat investitorii vor fi nevoiti sa isi asume mai multe riscuri, eliminarea suportului oferit de bancile centrale majorand, cel mai probabil, primele de risc, cu efectele de rigoare inclusiv asupra Romaniei, desigur", a aratat Cosmin Enache.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: