Ovidiu Nicolescu (CNIPMMR): Mediul privat, singurul care a creat noi locuri de munca in 23 de ani

Data publicarii: 21-06-2013 | Afaceri

Sectorul privat din Romania este singurul care a creat noi locuri de munca in Romania, in ultimii 23 de ani, iar Romania continua sa aiba cea mai mica densitate din Uniunea Europeana in ceea ce priveste raportul IMM pe locuitor, a declarat, joi, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

"In ultimii 23 de ani, singurul sector care a creat noi locuri de munca in Romania au fost cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Romania are o densitate foarte scazuta de firme mici si mijlocii, fata de celelalte tari din UE. In timp ce in Uniunea Europeana exista 65 de intreprinderi mici la 1.000 de locuitori, in Romania exista doar 24 de intreprinderi mici si mijlocii la o mie de locuitori', a aratat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. 

Acesta a mentionat cauzele care fac ca mediul de afaceri din Romania sa nu functioneze eficient. 

'Mediul de afaceri nu este predictibil si trebuie sa fie functional si prietenos. Romania este in fruntea listei la nivelul UE in ceea ce priveste coruptia. Statul roman este principalul creator de probleme in economia romaneasca, din cauza arieratelor. Din decembrie 2012, Statul nu a mai dat de la buget nici o suma pentru plata datoriilor catre serviciile prestate de firmele private, direct sau indirect. Peste 120 de firme private asteapta in acest moment bani datorati de stat. Pana cand nu vor intra in economie cele doua miliarde de euro pe care Statul ii datoreaza firmelor private, nu putem vorbi de un sistem economic functional in Romania', a subliniat Nicolescu. 

Acesta considera, de asemenea, ca Romania are un sistem bancar care dezavantajeaza firmele romanesti, atata timp cat peste 90 la suta din capitalul bancilor este detinut de banci straine. 

'Functionalitatea sistemului bancar este o problema. Costurile creditului sunt de doua ori mai mari in Romania decat in UE. La aceasta situatie s-a ajuns din cauza ca sectorul bancar romanesc este in proportie de 93 la suta in mana capitalului strain, iar in aceste conditii, capitalul nu va veni in Romania.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: