Senatorul Tanczos Barna (UDMR) propune modificarea procedurilor de evaluare a pagubelor produse de animale salbatice

Data publicarii: 25-06-2013 | Mediu

Senatorul UDMR Tanczos Barna va propune Ministerului Mediului modificarea procedurilor de evaluare a pagubelor produse de animalele salbatice, fenomen cu care judetul Harghita se confrunta frecvent.

Tanczos Barna a organizat, luni, la Miercurea Ciuc, o intalnire cu toti factorii implicati in evaluarea, stabilirea si plata daunelor provocate de specii de interes cinegetic, printre acestia numarandu-se primari, sefi de composesorate, presedinti de asociatii de vanatoare, administratori de fonduri de vanatoare, dar si reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Brasov, ai Directiei Agricole sau Agentiei de Protectia Mediului. 

In urma discutiilor, a reiesit ca numarul pagubelor produse de salbaticiuni este mult mai mare in Harghita decat media pe tara si ca numarul de exemplare de urs aprobate pentru impuscare este mult mai mic decat ar permite populatia totala a acestor animale. 

'Toti specialistii spun ca populatia (de urs, n.r.) ar permite cote mai mari. (...) Si aprobarea unor cote mai mari i-ar ajuta si pe fermieri, in sensul diminuarii acestor exemplare care sunt periculoase pentru animale si pentru om, cat si asociatiile de vanatori care ar avea posibilitatea de a obtine venit din aceste valorificari de exemplare', a declarat Tanczos Barna, pentru AGERPRES. 

El a punctat faptul ca in procesul de acordare a despagubirilor exista mai multe 'interese contrare', de pe o parte fermierii si administratorii fondurilor de vanatoare si de cealalta parte Ministerul Mediului. 

Tanczos Barna este de parere ca procedurile privind despagubirile acordate in cazul pagubelor produse de animale salbatice lasa loc de 'interpretari subiective', lasand la latitudinea comisiilor locale, spre exemplu, sa stabileasca daca fermierul si-a pazit culturile sau animalele. 

'Statul roman este obligat sa vina in sprijinul fermierilor, pentru ca statul roman este cel care detine si ocroteste acest bun public, fondul de vanatoare, si toate pagubele provocate de aceste animale salbatice trebuie acoperite prin despagubire. (...) Trebuie precizat ca sunt inadvertente in procedurile care au fost aprobate acum trei-patru ani, dupa aceea s-au reorganizat ministerele si rolurile directiilor deconcentrate trebuie regandite', a precizat senatorul UDMR. 

In timpul intalnirii s-a discutat si despre modalitatile de prevenire a pagubelor, cei prezenti fiind de parere ca aceasta chestiune este una relativa. 

'Trebuie, pe de o parte, sa ocrotim mediul si zona unde traiesc aceste animale, nu sa le ingradim accesul liber pe terenurile forestiere sau agricole, pe de alta parte trebuie sa protejam si viata omului si animalele sau culturile detinute de fermier. Este o chestiune extrem de complicata, de aceea am spus ca tot timpul vor fi conflicte de interes in acest domeniu, dar compromisul trebuie gasit in asa fel incat toata lumea sa aiba o paguba cat mai mica', a conchis Tanczos Barna. 

Fenomenul stricaciunilor produse de salbaticiuni se inregistreaza de mai multi ani in Harghita fara ca cineva sa fi gasit o rezolvare. Multi dintre localnici au renuntat sa-si mai cultive terenurile aflate in apropierea padurilor, de teama sa nu ramana fara recolta si munca lor sa fie in zadar. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: