Florin Citu acuza: BNR nu a reusit sa tina preturile stabile in ultimii 23 de ani

Data publicarii: 25-06-2013 | Finante-Banci

Analistul economic Florin Citu, fost economist-sef al ING Bank, arata pe blogul sau un grafic din care reiese ca preturile au crescut in medie cu 60% pe an din 1991 incoace si acuza Banca Nationala (BNR) ca nu si-a indeplinit singurul obiectiv din statut: stabilitatea preturilor.

"Fiecare vizita la BNR imi da prilejul sa ma gandesc la imaginea pe care o au majoritatea oamenilor din Romania despre modul cum a fost implementata politica monetara vs. rezultatele reale", spune Citu. 

Politica monetara din Romania este implementata de BNR, independent, si are un singur obiectiv in statut: stabilitatea preturilor. Altfel spus, BNR isi alege instrumentul (sau instrumentele de politica monetara) si trebuie doar sa mentina preturile stabile pe termen mediu, continua economistul. 

Doar Bulgaria si Croatia stau mai rau 

"Graficul de mai jos arata ca BNR nu a reusit sa tina preturile stabile in ultimii 23 de ani, nici daca ne uitam doar la cifra pentru Romania si nici daca ne uitam in comparatie cu tari care au inceput aventura catre capitalism in acelasi timp cu noi. In Romania, preturile au crescut in medie cu 60% pe an in ultimii 23 de ani. O performanta mai proasta observam doar in Bulgaria si Croatia", noteaza Florin Citu.

Integral in Adevarul


Ultimele stiri pe BankNews.ro: