3 numere de urmarit: increderea consumatorilor din Germania, PIB-ul Frantei si al SUA

Data publicarii: 26-06-2013 | Bursa

Putem spune, pe TradingFloor.com, ca azi e o zi mai lenta pe piata de capital din punct de vedere al stirilor macro, dupa vestile surprinzator de bune de ieri din SUA si de acum o saptamana din Europa. Ministrii de finante ai Europei se intalnesc azi, inaintea reuniunii liderilor sefilor de stat si de guverne de maine si poimaine. Bond markets sunt deja destul de nervoase si nu prea sunt semne ca intalnirile acestea ar aduce noutati "de bine” in sprijinul uniunii bancare europene. Totusi, orice declaratie de azi - daca "modelul cipriot” cu bani de la contribuabili este drumul de urmat sau nu - ar putea avea un impact negativ asupra pietelor de obligatiuni de stat din statele aflate in criza. O zi buna pentru Banca Centrala a Chinei care a anuntat mai devreme ca este gata sa intervina cu lichiditate daca va fi necesar - e o usurare pentru pietele interbancare - Reuters si Bloomberg au materiale pe aceasta tema.

Evenimentele importante de azi includ si un Raport de Stabilitate Financiara emis de Banca Angliei la 9:30 GMT - probabil va fi un apel la consolidarea capitalului bancar de pe insula. Va fi interesant si discursul lui Mersch de la Banca Centrala Europeana, la 15:15 GMT.

Sondajul GFK privind climatul printre consumatori Germania (06:00 GMT). Investitorii care plaseaza tranzactii online intraday pe platforma Saxo Trader sau pe alte instrumente de tranzactionare online Saxo Bank vor afla ca prognoza generala pe iunie este de 6,5 - neschimbata fata de luna mai - dar e nivelul cel mai ridicat din ultimii 6 ani. Consumatorii germani sunt foarte optimisti: dobanzile bancare sunt scazute, somajul e destul de mic (aproape la nivelul minim record din ultimii 20 de ani), inflatia e minima iar anumite mariri considerabile de salarii au fost deja aprobate. Nu mai tine nimeni cont de faptul ca economia abia creste: cata vreme riscurile Germaniei ce deriva din criza euro par sa fie sub control, populatia germana e fericita. Increderea sporita ar trebui sa fie un semn bun pentru moneda euro si pentru cei care tranzactioneaza schimb valutar si valute, petrol, aur si alte metale. Singura intorsatura negativa ar putea fi sa vedem Germania acceptand masuri monetare mai putin conventionale din partea Bancii Centrale Europene, masuri menite sa slabeasca moneda unica. De asemenea, optimismul oamenilor va garanta alegeri fara probleme si va garanta un nou mandat pentru coalitia condusa de Angela Merkel. 


PIB-ul Frantei (06:45 GMT). Piata de capital se asteapta ca valoarea cresterii PIB-ului francez sa scada cu 0,2% pe calculul trimestrial si cu 0,4% pe baze anuale. Este ultima revizuire a estimarii trimestriale si s-ar putea sa mai avem una minora pe cea anuala. Nivelul negativ, ce indica in mod limpede recesiune, ne atrage atentia ca problemele Europei nu sunt nici pe departe rezolvate, iar statele mari sunt vulnerabile in fata crizei si a erorilor politice.  

Produsul Intern Brut pe Q1 SUA (12:30 GMT). Nu ne asteptam la schimbari majore pe estimarea Q1. Daca observam distributia contributiei la PIB-ul SUA, vedem ca investitiile private si cheltuielile personale au crescut cu niveluri peste medie, dar exporturile slabe si scaderea investitiilor si cheltuielii publice duc valoarea cresterii PIB-ului sub media obisnuita pe termen lung. Daca ar scadea si consumul sectorului privat si investitiile sub mediile generale anuale, am avea la sfarsitul anului un PIB cu 1% mai mic decat cel estimat acum. Investitorii de pe Wall Street, in stock markets sau bond markets au la ce sa se gandeasca, mai ales acum cand dobanzile la imprumuturi au crescut, iar refinantarile cu dobanzi mai mici au oferit gospodariilor americane mai multa putere de cumparare.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: