Bancherii nu gasesc clienti carora sa le dea imprumuturi: creditarea a scazut cu 7% in ultimul an

Data publicarii: 26-06-2013 | Finante-Banci

Soldul creditelor acordate popu-lati-ei si companiilor a scazut sub 222 mld. lei (aproape 51 mld.  euro ) la sfarsitul lunii mai, nivel in scadere cu peste doua punc-te procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. Ex-clu-zand impactul inflatiei, creditul privat s-a pra-busit insa cu peste 7% fata de anul anterior.

Creditarea sectorului privat a inceput sa scada in toamna anului trecut din cauza volatilitatii cursului si a unor noi reglementari privind creditele in moneda straina, care au descurajat clientii sa se mai imprumute in valuta. Subtierea resurselor in valuta ale subsidiarelor de banci straine care nu mai primesc linii de finantare ieftine de la actionari ramane insa principala cauza a scaderii vanzarilor de credite in valuta.

   Companiile si populatia aveau la sfarsi-tul lunii mai credite in valuta cu o valoare cumulata de circa 32 mld.  euro  (138 miliarde de lei), in scadere cu 4% la valori exprimate in euro fata de aceeasi luna din 2012. Fata de luna anterioara, creditul in valuta s-a redus cu echivalentul a 100 mil. euro.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: