Polite obligatorii de locuinte pot fi cumparate si de la companii care nu sunt in PAID

Data publicarii: 28-06-2013 | Finante-Banci

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera daunele provocate de cutremure, inundatii si alunecari de teren, vor putea fi cumparate si de la firmele de asigurari care nu fac parte din actionariatul PAID - compania autorizata sa emita aceste polite -, potrivit unei modificari a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor adoptata miercuri de deputati.

"Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa. Polita va putea fi tiparita de PAID sau emisa in sistem electronic de societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa sau de catre PAID", scrie in lege.

  Politele obligatorii costa 10 sau 20 de euro pe an si acopera doar daunele produse de cutremure, inundatii si alunecari de teren in limita a 10.000 si respectiv 20.000 de euro. Politele obligatorii sunt emise de compania PAID, detinuta de 12 asiguratori locali. Doar acestia aveau dreptul pana acum sa vanda aceste polite.

  Printre companiile mari care nu fac parte din actionariatul PAID si pentru care noua lege are cel mai mare impact se numara Omniasig, Allianz-Tiriac si Asirom. Practic, aceste companii erau dezavantajate, in cele mai multe cazuri clientii care mergeau sa incheie o polita obligatorie la una dintre companiile membre ale PAID alegand si o polita facultativa emisa tot de acestea. Circa 300.000 de case sunt asigurate printr-o polita obligatorie, in timp ce politele facultative sunt de zece ori mai multe. Politele obligatorii acopera doar trei riscuri si pana la o suma asigurata de maxim 20.000 de euro, proprietarii care vor sa-si asigure locuintele la valoarea reala sau pentru riscuri suplimentare - cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii - fiind nevoiti sa cumpere o asigurare suplimentara.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: