Lista scumpirilor de la 1 iulie. De ce cresc amenzile auto

Data publicarii: 01-07-2013 | Economie

De la 1 iulie romanii platesc facturi mai mari cu 8% la gaze naturale, dar mai mici cu 1,3% la energie electrica. Tot de la aceasta data cei care incalca regulile de circulatie vor achita amenzi mai mari, ca urmare a majorarii salariului minim brut pe economie de la 750 la 800 de lei.

Pe de alta parte, tot de la 1 iulie tarifele in roaming vor scadea.

"Mesaje contradictorii" de la ANRE

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat recent ca, incepand cu 1 iulie 2013, pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali se va micsora in medie cu 1,3%.

Tot de la 1 iulie insa, potrivit calendarului pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate in domeniul energiei electrice, stabilit cu FMI, consumatorii casnici vor primi cu 10% mai putina energie de pe piata reglementata, ceea ce ar echivala cu o scumpire a energiei cu 1%.

Jean Constantinescu, analist pe probleme de energie electrica si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a declarat pentru gandul ca asistam la "mesaje contradictorii" din partea ANRE.

  "Pe de o parte exista angajamentul in fata FMI privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate pe care Guvernul si l-a asumat. Pe de alta parte, acest anunt al ANRE (referitor la scaderea cu 1,3% a pretului la energia electrica livrata consumatorilor finali n.n.). Este mare confuzia”, este de parere Jean Constantinescu.

  In schimb, actualul presedinte al ANRE, Niculae Havrilet, a explicat pentru Mediafax ca potentiala majorare a pretului la energie electrica, ca urmare a dereglementarii de la 1 iulie va fi "inghitita” de reducerea cu 1,3% a pretului decisa reecnt de Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE.

  Potrivit calculelor ANRE, dereglementarea ar fi adus, de la 1 iulie, o potentiala majorare a pretului final al energiei cu 0,5-1%, dar, ca urmare a scaderii preturilor la care se tranzactioneaza energia pe bursa, impactul in facturi va fi diminuat.

"Reducerea cu 1,3% a pretului va inghiti aceasta potentiala majorare, astfel ca dereglementarea va avea impact zero asupra facturilor din 1 iulie", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Gaze naturale mai scumpe cu 8% pentru consumatorii casnici

  Guvernul a intentionat sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a recomandat respectarea actualului calendar.

Integral in Gandul.info