Mugur Isarescu recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile internationale

Data publicarii: 02-07-2013 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale, pentru ca un astfel de acord s-a dovedit a fi benefic.

"Eu recomand incheierea unui acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic, chiar daca nu am tras niciun euro, niciun dolar din aceste doua acorduri, din motivul ca ne-am putut adresa pietelor financiare internationale, pietelor de capital. Am putut sa ne imprumutam de acolo destul de ieftin, ceva mai scump decat ne-am fi imprumutat de la Fond (Fondul Monetar International n.r) si de la UE. Un acord cu Fondul iti asigura o ancora, ai credibilitate, care te ajuta sa te imprumuti mai ieftin si mai ales sa te imprumuti cand apar aceste tensiuni pe pietele de capital internationale", a spus Isarescu.

Acesta nu crede ca Romania a reusit sa isi consolideze credibilitatea stand doar pe picioarele ei. 

"Cred ca este bine, pentru a asigura finantarea unui deficit bugetar mult mai mic, care inseamna accesul pe pietele de capital, pentru a asigura aceasta finantare la costuri relativ reduse, sa avem in continuare un acord cu Fondul si/sau cu UE. Reformele nu s-au terminat si ne mai trebuie cativa ani. O umbrela protectoare in acest sens cred ca este necesara si ar trebui sa continuam aceste reforme cu cei care le-au inceput. In plus, reformele structurale s-a dovedit ca sunt mai greu de facut cand ai aceste poticniri. (...) O asemenea poticnire poate sa duca la amanarea reformei sau sa fie un motiv de reintoarcere. Pentru continuarea reformelor structurale intr-un mediu international, in cazul Romaniei este nevoie de protectia unor acorduri internationale, nu de faptul ca adoptam programe impuse din afara. De fiecare data, partea romana, Guvernul, Banca Nationala a negociat", a precizat Isarescu. 

In ceea ce priveste tinta privind activele externe nete din acordul deja incheiat, Mugur Isarescu a precizat ca aceasta nu a fost atinsa la sfarsitul lui decembrie, dar apoi criteriul a fost indeplinit. 

"Noi nu le-am atins sau nu am indeplinit criteriile la sfasitul lui decembrie, in schimb, la sfarsitul lui ianuarie sau martie, cand s-au refacut datele si cand a aparut aceasta prelungire, criteriul a fost indeplinit cu marja confortabila. De ce nu le-am atins in decembrie? Pentru ca anul trecut tensiunile politice, alegerile, apetitul scazut fata de risc al investitorilor straini si in primavara criza din Grecia au determinat iesiri masive de capitaluri. Cineva ma intreba in vara anului trecut cam la cat se ridica iesirile de capitaluri sau iesirile de bani din titlurile romanesti. Acestea erau de cateva miliarde de euro. Ele au trebuit sa fie compensate cu ceva. Le-am compensat prin vanzari de valuta de la Banca Nationala, prin interventii ale Bancii Nationale si, daca la ele adaugam plata ratelor scadente ,indicatorul nu a fost indeplinit temporar. Nu au facut nici dansii (FMI n.r.) caz", a explicat guvernatorul BNR. 

Acesta a adaugat ca, daca era o problema serioasa, "va asigur ca nu trecea de board-ul Fondului". 

Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat, saptamana trecuta, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare. 

Boardul Fondului Monetar International /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie 2013. 

Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate. 

In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. 

Din acest aranjament cu FMI au fost trase sapte din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa. 

In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011. La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: