Majoritatea monedelor din Europa marcheaza scaderi fata de Euro si USD

Data publicarii: 02-07-2013 | Finante-Banci


Majoritatea monedelor din Europa au incheiat primul semestru cu scaderi atat fata de Euro, cat si in fata Dolarului american. Dintre monedele din UE, dupa primele sase luni ale anului, cele mai mari deprecieri comparativ cu Euro au fost inregistrate de Zlotul polonez (cca 6,2%), Lira sterlina (aproximativ 5,3%) si Coroana Ceha (cca 3,6%); Coroana suedeza a scazut cu cca 1,6% fata de Euro, Forintul cu 1,2%, iar Leul a marcat o depreciere de aproape 0,4%, intrucat cresterea inregistrata dupa primele 4 luni ale anului a compensat scaderile din mai si iunie.

"La inceputul lunii iunie am asistat la cresterea aversiunii investitorilor fata de risc, cu iesiri de pe obligatiunile locale, asa incat ordinele de cumparare de valuta au pus presiuni pe curs; ulterior, declaratiile presedintelui Fed privind posibilitatea diminuarii ritmul de cumparari de active incepand cu toamna acestui an si eliminarea stimulentelor monetare in 2014 au actionat ca un accelerator pentru deprecierea majoritatii monedelor", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Dintre monedele din UE, in iunie, Leul a scazut cu aproape 1,7% comparativ cu Euro, Coroana suedeza s-a depreciat cu aproape 1,4%, iar Coroana ceha si Zlotul polonez cu aproximativ 1,2%. Lira sterlina a incheiat luna iunie cu o variatie nesemnificativa. "Desi afectat, la randul sau de factorii mentionati anterior, Forintul a facut, in cele din urma, nota discordanta per ansamblul lunii trecute, marcand o crestere de cca 0,6% comparativ cu Euro, corectia avand loc pe fondul cresterii asteptarilor pozitive privind evolutia Ungariei in acest an", a precizat Silviu Pojar. 

De asemenea, majoritatea monedelor din Europa au inregistrat scaderi la finele primului semestru comparativ cu inceputul anului, o serie de evenimente sau influente proprii stimuland, in unele cazuri deprecieri mai consistente ale monedelor nationale. De exemplu, Turcia s-a confruntat cu proteste agresive de strada, Lira turceasca marcand o depreciere de cca 6,4% la finele semestrului intai din acest an. Rusia- a carei economie se bazeaza intr-o proportie importanta pe petrol- s-a confruntat cu scaderea pretului petrolului, in principal ca urmare a rezultatelor sub asteptari inregistrate de economia Chinei; Rubla s-a depreciat la sfarsitul lui iunie cu cca 6,3% fata de inceputul acestui an. Coroana norvegiana a pierdut aproximativ 3,5% luna trecuta in fata Euro, pe fondul unor semnale privind o posibila reducere a dobanzii de referinta, ajungand la o depreciere de cca 7,5% pe anul curent.

"Intre putinele monede din Europa care au crescut comparativ cu Euro, atat in iunie, cat si pe primele sase luni ale anului curent, se afla Kuna croata, care s-a apreciat cu 1,3% dupa primul semestru, capitalizand aderarea Croatiei la UE incepand cu 1 iulie", a aratat Silviu Pojar.

Cea de-a doua jumatate a anului curent nu se intrevede a aduce mai multa stabilitate pe pietele financiare, ci dimpotriva; atentia investitorilor este in continuare prioritar indreptata catre implementarea deciziilor Fed, evolutiile din China si, desigur, asupra Zonei Euro, afundata in recesiune si somaj ridicat. "Leul s-a bucurat de increderea investitorilor in primele luni ale anului, iar deprecierea marcata per ansamblul primului semestru a fost nesemnificativa. Cat priveste evolutia viitoare, trebuie mentionat ca, in ultimele saptamani, pe pietele financiare moneda nationala a evoluat intre 4,43- 4,53 lei pentru 1 Euro, tentativele de a sparge acest interval intr-una dintre directii fiind respinse. Astfel, primul semnal privind aprecierea sau scaderea Leului in perioada urmatoare va fi dat de sensul in care piata va reusi sa produca o miscare sustinuta si semnificativa de spargere a acestui interval", a precizat Silviu Pojar.

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice. 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: