Suntem printre statele cu cea mai mare rata a creditelor neperformante din Europa

Data publicarii: 03-07-2013 | Finante-Banci

Dezastru bancar in Romania: Suntem printre statele cu cea mai mare rata a creditelor neperformante din Europa! Radiografia completa a sistemului bancar facuta chiar de BNR

Banca Nationala a Romaniei a lansat Raportul Anual pe anul 2012, unde face o radiografie foarte precisa si completa asupra sistemului bancar romanesc actual.

Pe parcursul anului 2012 s-au produs o serie de modificari in structura sistemului bancar romanesc. Astfel, fata de sfarsitul anului 2011, numarul institutiilor de credit a scazut de la 41 la 40 de entitati, ca urmare a fuziunii prin absorbtie dintre  Intesa Sanpaolo Romania si C.R. Firenze Romania (banca absorbita), finalizata la 1 octombrie 2012. O schimbare s-a produs in structura actionariatului institutiei de credit Banca Romaneasca S.A. - membra a Grupului National Bank of Greece, ca urmare a achizitionarii de catre actionarul majoritar National Bank of Greece a actiunilor detinute de catre BERD.

O serie de alte modificari inregistrate pe piata bancara din Grecia au avut ulterior impact asupra structurii actionariatului bancilor cu capital originar din aceasta tara. Este cazul ATE Bank Romania, care a fost achizitionata de Piraeus Bank Grecia, ca urmare a preluarii de catre aceasta a operatiunilor Agricultural Bank of Greece.

Totodata, au intervenit schimbari ale denumirii unor institutii de credit, si anume MKB Romexterra Bank S.A. si Emporiki Bank Romania S.A., care au devenit Nextebank S.A., respectiv Credit Agricole Bank Romania S.A.

In consecinta, la sfarsitul anului 2012, in sistemul bancar romanesc activau 32 de banci, persoane juridice romane (inclusiv o organizatie cooperatista de credit) si 8 sucursale ale bancilor straine.

Integral in Capital.ro