Bancile au tinut la BNR cate 2,2 miliarde de lei in fiecare zi lucratoare din iunie

Data publicarii: 08-07-2013 | Finante-Banci

Bancile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 2,17 miliarde de lei (485 mil. euro) in fiecare zi lucratoare din luna iunie, de patru ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reflecta om imbunatatire semnificativa a lichiditatii pe piata monetara. Sumele depuse zilnic la BNR au crescut de patru ori si fasa de media celor cinci luni anterioare din acest an.

Cresterea fata de nivelul de la inceputul anului vine in contextul in unei luni agitate pe piata valutara, in care cererea de valuta din parte strainilor care si-au lichidat detinerile de titluri de stat a crescut puternic, bancile fiind inundate practic cu lichiditate in lei. Totodata, bancherii raman reticenti in a-si asuma riscuri prea mari prin creditarea economiei si prefera alternativa plasamentelor la BNR, la o dobanda minimala. BNR a platit in iunie o dobanda de 2,25% pe an pentru sumele plasate de banci prin facilitatea de depozit pe o zi.

Dobanda a coborat la 2% pe an incepand de luna aceasta ca urmare a reducerii dobanzii de politica monetara la 5% pe an. Volumul total al sumelor rulate prin facilitatea de depozit a fost de 41,2 miliarde de lei (9,3 mld. euro) in luna mai. Aceasta facilitate este oferita ca un debuseu, dealerii putand sa plaseze la sfarsitul fiecarei sedinte de tranzactionare leii in exces in depozite pe o zi la BNR daca nu reusesc sa gaseasca alte plasamente (in credite pentru clientela sau la alte banci comerciale care ar avea nevoie de lichiditati).

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: