Afacerea Snowden: Pentru prima data in istorie, America Latina ofera azil politic colectiv (Maduro)

Data publicarii: 09-07-2013 | International

Pentru prima oara in istorie, America Latina ofera refugiu politic in mod colectiv, ceea ce in sine este un caz unic, a declarat presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, intr-o interventie pentru canalul de televiziune Telesur, preluat de publicatia electronica rusa Vzgliad.

'America Latina este un teritoriu umanitar si de fiecare data suprafata sa devine mai mare. Acesta este, probabil, singurul caz in istorie de azil umanitar si politic care se acorda in mod colectiv. Aceste tari (care au anuntat garantii pentru acordarea de azil) ii spun tanarului /american/: Sunteti persecutat de imperiu, veniti aici', a subliniat Maduro, intr-o declaratie difuzata de Telesur. 

Luni, presedintele venezuelean a declarat ca tara sa a primit o cerere de azil din partea lui Snowden si acum 'el trebuie sa decida cand va putea zbura'. 

Edward Snowden este un fost asistent tehnic al CIA care a facut dezvaluiri despre programul SUA de supraveghere a comunicatiilor si Internetului. Dupa fuga sa din Statele Unite, el a dat in vileag programe secrete de spionaj desfasurate de catre serviciile secrete americane in lumea intreaga, fapt ce a provocat un scandal imens, care continua sa se amplifice. 

In prezent, Snowden se afla in zona de tranzit a aeroportului international Seremetievo din Moscova, unde a venit acum mai bine de doua saptamani de la Hong Kong. El nu poate parasi aeroportul din cauza faptului ca guvernul SUA i-a anulat pasaportul american. 

Fostul colaborator al serviciilor secrete americane a solicitat azil politic unui numar de 25 de tari din intreaga lume, insa majoritatea dintre acestea, inclusiv tari din America Latina, au raspuns prin refuz, la presiunea autoritatilor de la Washington. Dar in urma incidentului de saptamana trecuta, cand avionul presedintelui bolivian Evo Morales a primit interdictie de survol din partea a patru state europene, in timp ce se intorcea de la Moscova in tara, fiind nevoit sa aterizeze pe aeroportul din Viena unde a fost perchezitionat sub suspiciunea ca la bordul sau s-ar afla fugarul american, tarile din America Latina s-au razgandit si au decis sa-i acorde azil politic colectiv lui Edward Snowden.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: