Banca Nationala a sanctionat 12 banci anul trecut, dublu fata de 2011

Data publicarii: 09-07-2013 | Finante-Banci

Supraveghetorii din BNR au constatat anul trecut incalcari ale unor prevederi legale la 12 institutii de credit, de doua ori mai multe decat in 2011, bancile in cauza fiind sanctionate cu amenda si/sau avertisment scris, potrivit raportului anual al bancii centrale.

Sanctiunile au vizat o gama foarte larga de probleme, de la majorarea capitalului social la expunerile mari, riscul de credit, sistemul de control intern, riscul operational, auditul intern, simularile pentru situatii de criza, sursele atrase de la populatie, persoanele cu functii-cheie de executie, raportarile eronate, precum si neindeplinirea corespunzatoare a masurilor dispuse de Banca Nationala.

In 2011, sase banci luasera amenda si avertisment pentru deficiente privind nivelul solvabilitatii si inregistrarea unui deficit de capital, activitatea de creditare, constituirea de provizioane, reevaluarea garantiilor. Pe parcursul anului trecut 28 de banci si 5 sucursale ale unor banci straine au fost inspectate de supraveghetorii din BNR, in total avand loc 39 de actiuni de verificare la sediile institutiilor de credit. Sase dintre acestea au vizat probleme punctuale. In 2011 numai o sucursala de banca straina fusese "vizitata" de inspectorii BNR.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: