Numarul bancnotelor false a scazut cu o cincime anul trecut: trei bucati dintr-un milion au fost falsuri

Data publicarii: 09-07-2013 | Finante-Banci

La un milion de bancnote in lei aflate in cir-culatie anul trecut trei au fost falsuri, nu-ma-rul acestora fiind in scadere cu o cincime fata de 2011, cand probabilitatea de a intra in pose-sia unei "hartii contrafacute" a fost de patru la un milion, potrivit raportului anual al BNR.

Banca Nationala a descoperit in 2012 un numar de 4.575 de falsuri in lei, cu aproximativ 20% mai putine decat anul trecut, cand au fost identificate 5.700 de exemplare neautentice. Valoa-rea totala a bancnotelor false a fost de peste 230.000 de lei.

Cele mai multe falsuri, peste 2.600 de bucati, au fost inregistrate in cazul bancnotelor de 10 lei, fiind urmate de bancnotele de 100 de lei, care au contabilizat 1.650 de imitatii. Falsu-rile bancnotelor de 10 lei au fost si cel mai bi-ne realizate, apropiindu-se de forma autentica.

"Materialul plastic pe care au fost impri-ma-te bancnotele false de 10 lei s-a apropiat ca aspect si textura de substratul autentic, iar fal-surile bine realizate ar fi putut duce in eroare utilizatorii neavizati. Majoritatea falsurilor depista-te in circulatie au fost realizate insa pe hartie, uneori cu fereastra transparenta imitata rudimentar", explica specialistii BNR.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: