Pro Agro va negocia din toamna conditiile pentru tranzactionarea terenurilor agricole, dupa 2014

Data publicarii: 11-07-2013 | Economie

Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industrie Alimentara si Servicii Conexe "Pro Agro" va incepe din aceasta toamna negocieri la nivel european, cu privire la implementarea masurii de tranzactionare de catre straini a terenurilor agricole din Romania, primele discutii pe marginea acestui subiect avand deja loc cu presedintii Camerelor Agricole din Lituania si Ungaria, in cadrul sedintelor organizatiilor europene ale producatorilor agricoli - COPA COGECA.

'In septembrie, vom participa, alaturi de producatori agricoli din mai multe state din nord-estul Europei, la o conferinta organizata de Camera Agricola din Ungaria. Vrem ca impreuna sa pregatim un set de masuri care sa nu avantajeze cumparatorul strain in detrimentul celui local. si asa vorbim de o masura care a speriat destul de mult agricultorii din Romania. Vreau sa-i asigur insa ca terenurile lor nu vor fi cumparate oricum si doar de catre straini. Vom sustine implementarea masurilor necesare pentru a proteja dreptul de proprietate al terenurilor agricole detinute de fermierii romani si de a facilita accesul lor la piata funciara', a declarat presedintele Pro Agro, Alexandru Jurconi. 

Raportarea autoritatilor locale din tarile din Europa de nord-est, cu privire la implementarea acestei masuri, se va face in baza negocierilor din septembrie. Solutiile care vor fi gasite pentru implementarea cat mai corecta a masurii de tranzactionare de catre straini a terenurilor agricole va fi insotita si de Organizatia Fermierilor Europeni COPA-COGECA. Acum in Europa, se confrunta cu aceasta problema Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Cehia, Polonia si Ungaria. 

Federatia Nationala 'Pro Agro' a fost admisa in COPA-COGECA la finalul lunii iunie, dupa ce in 2011 Romania a fost exclusa intrucat Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), singura organizatie membra in structura europeana, nu si-a mai putut plati cotizatia de circa 250.000 de euro. 

Pentru a fi membru in COPA-COGECA una dintre conditii este ca organizatia membra sa fie multi-sectoriala. Totodata, organizatia trebuie sa plateasca anual o cotizatie calculata in functie de potentialul agricol al tarii, populatia ocupata in agricultura si suprafata agricola. Pentru Romania, tara care intra in categoria intai, alaturi de Franta, Germania, Spania, Polonia si Italia, cotizatia este de circa 500.000 de euro anual. 

COPA-COGECA este formata din 60 de organizatii din tarile Uniunii Europene si 36 de organizatii partenere din alte tari europene, cum ar fi Islanda, Norvegia, Elvetia si Turcia. 

Organizatia europeana este formata din doua mari Comitete care au fuzionat inca din 1962 - Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana si Comitetul Organizatiilor Profesionale Agricole. COPA-COGECA reprezinta interesele generale si specifice ale unor 40.000 de cooperative de fermieri care folosesc peste 660.000 de persoane si cu o cifra de afaceri anuala globala de peste 300 miliarde de euro in toata Europa. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: