Cancelarul german Angela Merkel doreste o reglementare europeana pentru protejarea datelor private de pe internet

Data publicarii: 15-07-2013 | IT&C

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a pledat duminica, intr-un interviu acordat postului public de televiziune ARD, pentru punerea in aplicare a unei reglementari europene in vederea unei mai bune protejari a datelor private de pe internet ale europenilor, informeaza AFP.

Merkel a cerut ca 'societatile de pe internet, Facebook, Google si altele, sa fie obligate sa le dezvaluie tarilor europene cui transmit datele utilizatorilor lor'. O atare masura ar urma, potrivit Angelei Merkel, sa faca parte 'dintr-un acord european privind protectia datelor'. 

In timpul unei apropiate reuniuni a ministrilor europeni de interne si ai justitiei, Germania va imbratisa 'o pozitie foarte stricta' in aceasta privinta, a dat asigurari Merkel. 

Cancelarul federal german a evocat de asemenea rezultatele vizitei intreprinse saptamana aceasta, la Washington, de catre ministrul de interne Hans-Peter Friedrich, in vederea obtinerii de clarificari din partea guvernului american, dupa dezvaluirile privind existenta unui program de supraveghere la nivel mondial a comunicatiilor electronice de catre SUA. 'I s-a spus foarte clar /ministrului de interne/ ca nu exista spionaj industrial care sa vizeze companii germane', a subliniat Merkel. 

Saptamana aceasta, intr-un interviu acordat Die Zeit, Merkel a calificat drept 'vitala' activitatea serviciilor de securitate in statele democratice, aparand astfel implicit autoritatile americane. 

Cu SUA 'cooperam in lupta impotriva terorismului, dar pe de alta parte trebuie asigurata protectia datelor cetatenilor', a declarat Merkel duminica. 

Dezvaluirile fostului consultant al Agentiei americane de securitate nationala /NSA/, Edward Snowden, cu privire la programul de supraveghere al SUA au suscitat multa emotie in Germania, tara marcata de doua dictaturi - national-socialismul, apoi comunismul in Germania de Est - si care a sistematizat spionajul cetatenilor, subliniaza AFP. 

Subiectul s-a impus in campania electorala, cu peste doua luni inainte de legislative, opozitia acuzand-o pe Merkel ca ar fi fost la curent cu spionajul la adresa cetatenilor germani. 

Principalul opozant al Angelei Merkel, social-democratul Peer Steinbruck, a cerut, in editia de duminica a cotidianului german Bild, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta. 'In calitate de cancelar, Merkel a depus juramant sa protejeze poporul german. Cu toate acestea, s-a aflat ca ea a adus o masiva atingere drepturilor fundamentale ale cetatenilor germani', a declarat Steinbruck in interviu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: