Bancile straine au retras UN MILIARD de euro din Romania in doar cinci luni

Data publicarii: 15-07-2013 | Finante-Banci


Valoarea depozitelor constituite de nerezidenti pe termen mediu si lung a atins un minim de 6,9 miliarde de euro in luna mai, cu un miliard de euro mai putin decat in luna ianuarie a acestui an

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, in fapt o forma de finantare a bancilor locale de catre centralele din strainatate, a scazut cu un miliard de euro in cinci luni. La nivelul lunii mai, indicatorul arata doar 6,9 miliarde de euro, in comparatie cu peste 7,9 miliarde cat era in ianuarie 2013. Este, de altfel, cel mai mic nivel inregistrat de la inceputul crizei.

 Valoarea maxima a depozitelor constituite de nerezidenti a fost atinsa in anul 2009 cand aproape 9 miliarde de euro stateau in bancile locale sub forma de depozite mai lungi de 2 ani constituite de bancile straine. In fiecare luna din primele cinci ale acestui an, depozite bancilor straine au scazut ceea ce arata ca interesul pentru piata locala este in declin. Depozitele mai vechi au ajuns la scadenta iar strainii au ales sa nu mai constituie altele noi. Constituirea de depozite pe termen de minimum doi ani a fost forma preferata de actionarii majoritari straini pentru a sprijini subsidiarele din Romania in conditiile in care liniile de credit au fost sistate aproape complet de la inceputul crizei. 

Integral in Capital.ro