Dupa ce a cerut timp de doua decenii privatizare si restructurare, acum FMI vorbeste despre crestere economica si consum

Data publicarii: 17-07-2013 | Finante-Banci

Lagarde, FMI: Economia are nevoie de investitii si consum. Nu poate creste doar cu exporturi. 

Cresterea economica a Romaniei ar trebui sa fie alimentata de exporturi, consum si investitii, deoarece dependenta de o singura "locomotiva” poate duce la dezechilibre care sunt foarte greu de gestionat, a declarat ieri la Bucuresti Christine Lagarde, sefa FMI, principalul finanta-tor institu-tio-nal al Romaniei.

"Cresterea economica este alimentata de trei locomotive: una externa, care a fost foarte activa in primul trimestru, consumul intern si cheltuielile de capital sub forma investitiilor. Avand in vedere stadiul de dezvoltare al economiei romanesti, ar putea fi luate in considerare toate cele trei locomotive si Romania sa nu fie dependenta doar de o singura locomotiva pentru ca ar putea aparea dezechilibre care sunt foarte greu de gestionat", a spus ieri Lagarde intr-o conferinta organizata la BNR.

Ea a mentionat ca s-a simtit "ca acasa" in cele doua zile petrecute in Bucuresti, cunoscut ca "micul Paris", si a avut multe intaniri cu presedintele Traian Basescu, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cu premierul Victor Ponta, cu ministrii finantelor si bu-ge-tului, dar si cu oameni de afaceri si bancheri.

Vorbind despre calea integrarii europene, care nu a fost nici scurta, nici neteda, frantuzoaica de la conducerea FMI a amintit un citat din Eugene Ionesco, un celebru autor roman de teatru din Slatina care a fugit in Franta, ca "visele si suferintele ne aduc im-preuna".

Ideea lansata de Lagarde privind cresterea economica nu este noua, dar inedit este ca este sustinuta chiar de catre FMI, care pana la izbucnirea crizei recente avea ca mesaj principal austeritatea, precum si faptul ca a fost indicata necesitatea unui echilibru intre cei trei piloni de crestere. In toata istoria relatiilor Romaniei cu FMI programele cereau in primul rand privatizarea si restructurarea companiilor de stat cu pierderi si apoi vorbeau de deficite bugetare. Si nu insistau pe cresterea economica.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: