FMI: Economia Romaniei va creste cu 1,6% in 2013 si cu 2% in 2014, in timp ce rata inflatiei se va diminua la 3% anul viitor

Data publicarii: 17-07-2013 | Finante-Banci

FMI estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si de 2% in 2014, in timp ce rata inflatiei se va situa la 4,5% anul acesta si la 3% anul viitor, se arata in raportul publicat pe site-ul institutiei financiare internationale.

Legaturile financiare si comerciale stranse ale Romaniei cu alte state din UE ofera oportunitati de crestere pe termen mediu dar, tinand cont de recesiunea cu care se confrunta zona euro, aceste legaturi atenueaza actualele perspective, se arata in raportul FMI, intocmit dupa ultimele evaluari din cadrul acordului preventiv cu Romania. Intrarile masive de capital de dinaintea crizei nu se vor relua probabil curand ca sursa de crestere, iar absorbtia fondurilor europene, desi se imbunatateste gradual, ramane scazuta si nu va putea imbunatati semnificativ cresterea. Aceste evolutii pun in prim plan continuarea implementarii politicilor fiscale si monetare care sprijina stabilitatea macroeconomica si intensificarea reformelor structurale pentru a imbunatati climatul de afaceri si livrarea serviciilor in sectoarele cheie, cum ar fi energia si transporturile, avertizeaza FMI. Daca Romania va deveni mai atractiva pentru investitii, vor fi stimulate cresterea economiei, crearea de locuri de munca si apropierea de nivelul mediu al veniturilor din UE. 

Cresterea Produsului Intern Brut ar urma sa ajunga la 1,6% in 2013 datorita redresarii cererii interne, deoarece incertitudinile politice s-au domolit, politica fiscala este putin mai relaxata, absorbtia fondurilor europene s-a reluat, iar productia agricola a revenit la un nivel mai normal. Contributia exporturilor nete este asteptata sa continue si in 2014, cand avansul economiei va ajunge la 2%, apreciaza FMI. Datorita redresarii pietei fortei de munca si a investitiilor, cresterea potentiala a Produsului Intern Brut ar urma sa se majoreze de la 1,4% in ultimii ani la aproape 3% pana in 2018. 

Inflatia ar urma sa ramana peste 4,5% in mare parte din 2013, deoarece va fi nevoie de timp pentru a se atenua recentul soc legat de pretul alimentelor si de majorarea tarifelor administrative. Rata inflatiei anuale ar urma sa scada in a doua jumatate a lui 2013, ajungand la 3,6% pana la sfarsitul anului si la 3% pana la sfarsitul lui 2014, estimeaza FMI. 

Deficitul de cont curent al Romaniei va ramane sub 4% din PIB in 2013-2014, conform raportului FMI. Cresterea importurilor, stimulata de majorarea cererii pe plan intern, ar urma sa depaseasca usor avansul exporturilor, afectat de incetinirea cresterii principalilor parteneri economici ai Romaniei. 

Intrarile de capital ar urma sa creasca, investitiile straine directe se vor majora in 2014, dupa recentul nivel scazut. 

FMI avertizeaza ca reinceperea perioadei de tensiuni politice ar putea duce la scaderea increderii, reducerea intrarilor de capital, majorarea costurilor financiare si deprecierea monedei nationale. Si absorbtia scazuta a fondurilor europene ar putea de asemenea submina perspectivele de crestere. Mai mult, o recesiune mai profunda in zona euro sau reinceperea turbulentelor financiare vor afecta exporturile Romaniei si vor inrautati retragerile de capital ale bancilor. Aceste evolutii vor pune presiune pe rata de schimb, ceea ce va afecta bilanturile bancilor, tinand cont de nivelul ridicat al creditarii in valuta, atrage atentia FMI. 

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a anuntat, la finele lunii trecute, incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale. 

Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate. 

In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. 

Din acest aranjament cu FMI au fost trase sapte din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: