Isarescu: Am supraevaluat masiv si dureros pentru mine, capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis

Data publicarii: 19-07-2013 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca a supraevaluat masiv si dureros capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi fondurile europene.

"Inclusiv eu am supraevaluat masiv si dureros pentru mine, capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis. Si acum ma intreb, dar nu vreau sa raman in fata dumneavoastra ca un tip ridicol, cu aceasta intrebare, cum de nu reusim sa accesam niste bani gratis, cand avem atata nevoie de ei la nivel micro, vorbim de subcapitalizarea intreprinderilor. De aceea nu le dau bancile bani. Nu au baza de capital", a spus Isarescu, la colocviul 'Spre o noua arhitectura de supraveghere a pietelor financiare'. 

Potrivit acestuia, istoric, capitalizarea s-a facut prin acumulare primitiva de capital. 

"Asta dureaza decenii. Vorbim de lipsa capitalului romanesc si astazi. Citim ca nu avem banci cu capital romanesc. Capitalul este floare la ureche? Il creeaza cineva? ... e munca, economisire, dar putem, avem aceste fonduri europene care ar putea sa ajute la crearea capitalului romanesc. Uitati ca nu le-au accesat. Nu incerc sa dau raspunsuri, pentru ca nu am reusit. La nivel macro putem sa asiguram din aceste fonduri o rezerva fara sa ne imprumutam, sa dam inapoi banii pe care i-am imprumutat fara sa cream mari tulburari si telenovele: Ce se va intampla cand Romania va da banii inapoi? Uitati ca am dat vreo cateva miliarde de euro bani inapoi in aceasta jumatate de an si nu cred ca a simtit cineva, dar telenovela continua", a explicat guvernatorul BNR. 

Banca Nationala a Romaniei organizeaza joi colocviul 'Spre o noua arhitectura de supraveghere a pietelor financiare'. La eveniment participa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: