Victor Ponta se va intalni la Madrid cu regele Juan Carlos I si cu premierul spaniol

Data publicarii: 22-07-2013 | Politica

Primul-ministru Victor Ponta efectueaza luni o vizita de lucru la Madrid, unde se va intalni cu omologul sau spaniol Mariano Rajoy, precum si cu regele Juan Carlos I al Spaniei, printre obiectivele vizitei numarandu-se reconfirmarea sprijinului Spaniei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Potrivit Guvernului, premierul va mai aborda subiecte precum reconfirmarea pozitiei autoritatilor spaniole de liberalizare totala a pietei muncii pentru lucratorii romani incepand cu 1 ianuarie 2014 sau intensificarea contactelor politice bilaterale, cu accent pe contactele la nivel ministerial, in domenii precum economie, transporturi, agricultura, interne, justitie, munca. 

Victor Ponta va avea o intalnire si cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, presedintele Comunitatii Madrid, unde se afla cea mai mare comunitate de romani din Spania, dar si cu Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). 

Identificarea unor proiecte de impact, cu participare spaniola (in infrastructura, telecomunicatii, energii regenerabile), captarea interesului investitorilor spanioli, in conditiile in care Spania ocupa locul 8 in topul investitorilor din Romania, precum si schimbul de experienta in atragerea si gestionarea fondurilor europene se numara, de asemenea, pe agenda primului-ministru. 

De asemenea, o componenta importanta a vizitei se refera la cooperarea dintre autoritatile romane si cele spaniole in ceea ce priveste dezvoltarea de politici de protejare a comunitatii romanesti din Spania. 

Vizita de lucru se inscrie in procesul de relansare a dialogului politic bilateral inregistrat in 2013, data de vizita ministrului de Externe spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, la Bucuresti. 

Componenta economica a vizitei premierului in Spania este cu atat mai importanta in contextul in care schimburile comerciale bilaterale dintre Romania si Spania s-au multiplicat de patru ori in ultimii sase ani iar volumul investitiilor de capital spaniol a crescut in 2011 de opt ori, raportat la nivelul din 2004 - la 31 decembrie 2012, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Spania a fost de 2.410,42 milioane euro, a precizat Executivul. 

*** 

La 12 aprilie 1880, Spania a recunoscut independenta de stat a Romaniei. 

La 23 iunie/5 iulie 1881, Spania si Romania au stabilit relatii diplomatice la nivel de legatie, moment in care a fost numit, la Bucuresti, un insarcinat cu afaceri spaniol. 

La 23 iunie 1913, Romania a numit un ministru plenipotentiar la Madrid. 

La 4 aprilie 1946, Guvernul roman a rupt relatiile diplomatice cu guvernul generalului Franco. In urma semnarii, la Paris, la 5 ianuarie 1967, a Acordului intre Romania si Spania privind infiintarea de reprezentante consular-comerciale la Bucuresti si Madrid, se stabilesc relatii consular-comerciale. 

La 21 ianuarie 1977, Romania si Spania au restabilit relatii diplomatice la nivel de ambasada. 

La 4 februarie 1992, ministrii Afacerilor Externe Adrian Nastase si Francisco Fernandez Ordonez au semnat la Madrid Tratatul de prietenie si cooperare intre Romania si Spania. 

*** 

Premierii Petre Roman, Victor Ciorbea si Adrian Nastase au efectuat vizite oficiale si de lucru in capitala Spaniei in zilele de 17 si 18 aprilie 1990, in perioada 23-26 martie 1997 si in 17-18 noiembrie 2002. De asemenea, premierul Adrian Nastase a efectuat o vizita in Spania la 6-7 februarie 2004 (cu prilejul participarii sale la reuniunea Internationalei Socialiste), dar si la 24 martie 2004, cand a luat parte, la Catedrala Metropolitana 'Almudena' din Madrid, la serviciul funerar solemn pentru comemorarea victimelor atentatelor din 11 martie 2004. 

In zilele de 10-11 martie 2005, premierul Calin Popescu-Tariceanu a participat la summitul international privind democratia, terorismul si securitatea, desfasurat sub inaltul patronaj al regelui Spaniei Juan Carlos I, organizat la Madrid, la comemorarea unui an de la atentatul care a zguduit capitala Spaniei la 11 martie 2004, soldat cu 192 de morti, dintre care 16 au fost romani. Cu acest prilej, a avut o intrevedere cu omologul sau spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. O noua vizita a premierului Calin Popescu-Tariceanu a avut loc in zilele de 8 si 9 iunie 2006. 

*** 

Prim-ministrii Spaniei au efectuat vizite la Bucuresti dupa cum urmeaza: Felipe Gonzales in perioada 24-26 ianuarie 1995, Jose Maria Aznar la 4 decembrie 2001 si Jose Luis Rodriguez Zapatero la 29 iunie 2004 si la 3 aprilie 2008 (a luat parte la Summitul NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilie 2008). 

In perioada 17-18 octombrie 2012, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a aflat in Romania, unde a luat parte la cel de-al XXI-lea Congres al Partidului Popular European, desfasurat la Bucuresti sub sloganul 'Raspunsul este mai multa Europa!'. 

*** 

La 30 noiembrie 2012, volumul schimburilor comerciale romano-spaniole a fost de 2.182,00 milioane euro. Exportul a fost de 1.047,17 milioane euro iar importul, de 1.134,83 milioane euro. Balanta comerciala a inregistrat un sold de - 87,65 milioane euro, defavorabil partii romane. 

S-au exportat in principal produse ale regnului vegetal, masini si echipamente electrice, vehicule si echipamente de transport, materiale plastice, cauciuc, materiale textile. 

S-au importat in special masini si echipamente electrice, vehicule si echipamente de transport, animale vii, materiale textile, produse ale industriei chimice. 

Dintre principalii investitori spanioli in Romania pot fi enumerati: Campofrio (produse alimentare), grupul Fadesa (prelucrarea lemnului), Nubiola (produse chimice), General Trade Investment (prelucrarea lemnului), Panipat (produse de patiserie), Elche (incaltaminte), grupul Coren (produse alimentare), Enaco (produse alimentare), Piexim (gresie-faianta). Iberdrola Renovables, unul dintre cei mai mari producatori in domeniul energiei eoliene, construieste, in perioada 2011-2017, "Complexul Eolian Dobrogea". 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: