Basescu: Va trebui sa negociem un fond de garantii guvernamentale mai ridicat, altfel bancile nu au disponibilitate sa finanteze economia

Data publicarii: 22-07-2013 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM ca este necesar un fond de garantii guvernamentale mai ridicat pentru IMM-uri, punctand ca in caz contrar bancile "nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia in momentul de fata".

"Va trebui sa negociem cu dumneavoastra un fond de garantare, de garantii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garantii bancilor sa finanteze IMM-urile, altfel bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia in momentul de fata", a spus seful statului, in debutul intrevederii. 

El le-a multumit oficialilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale ca au acceptat sa inceapa discutiile pentru un nou acord. 

Basescu a aratat ca unul dintre obiectivele principale ale noului acord trebuie sa vizeze continuarea consolidarii macroeconomice. 

"Convingerea mea este ca desi Romania este reechilibrata macroeconomic urmare a masurilor din 2010, aceste echilibre inca sunt fragile. De aceea cred ca unul din principalele obiective ale noului acord trebuie sa fie continuarea consolidarii macroeconomice. Fara acest element nu putem previziona o crestere durabila si continua, fara sincope", a afirmat seful statului.

Presedintele a sustinut ca o alta prioritare sunt reformele structurale. 

"Reformele structurale, fie ca vorbim de reforma in sistemul de sanatate, care sa permita accesul banilor privati in sistem sau aplicarea Legii noi a salarizarii, care este tot o reforma structurala sau restructurarea companiilor de stat, trebuie sa fie o alta prioritate a noului acord", a indicat Traian Basescu. 

Seful statului a mentionat ca prioritate si crearea de locuri de munca. 

"Un ultim aspect: crearea de locuri de munca, fundamentala pentru noi si aici avem ca resursa fondurile europene. (...) Si sigur, va trebui sa cream spatiul fiscal sa utilizam facilitatile uriase create la ultimul Consiliu European legat de accesare de bani de la Banca Europeana de Investitii, inclusiv prin punerea in garantie a unor sume de bani din fondurile de coeziune", a spus Basescu. 

Presedintele Traian Basescu a mai afirmat ca noul acord cu FMI pentru urmatorii doi ani ar trebui sa creeze Romaniei conditii de acces in zona euro. 

El a explicat ca acestea sunt cateva elemente pe care le vede drept prioritati si pe care le poate discuta in detaliu cu oficialii FMI, CE si BM. 

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a afirmat ca un obiectiv important al noului acord este constituit de mentinerea cresterii economice si reducerea dezechilibrelor macroeconomice. 

"Ceea ce am urmarit in ultimul program a fost sa se reduca dezechilibrele macroeconomice si in acest domeniu s-a inregistrat un succes. Un obiectiv important acum este sa sustinem aceste castiguri care au fost inregistrate in trecut. Acest lucru presupune continuarea imbunatatirii si intaririi institutiilor, in special din zona fiscala, zona finantelor publice. O alta prioritate, care este in mod clar cruciala pentru Romania, este cum sa creeze si sa mentina cresterea care vine la un loc cu crearea de locuri de munca si sa puna Romania pe traiectoria convergentei ca membru al Uniunii Europene", a spus Schaechter. 

Istvan Szekely, directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, i-a multumit presedintelui Basescu pentru rolul jucat in implementarea programelor anterioare si a aratat ca exista un acord cu privire la obiectivele-cheie. 

"Dar am platit un pret politic foarte mare pentru rolul important jucat de mine in primul program", a replicat Traian Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: