Dobanda la titlurile in lei pe noua luni a scazut la 4,4%

Data publicarii: 23-07-2013 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri 300 de milioane de lei (circa 68 mil. euro) la un randament de 4,39% pe an, prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta reziduala de noua luni. Cererea a fost de patru ori peste suma adjudecata, iar randamentul a scazut cu peste o jumatate de punct procentual fata de licitatia precedenta cu astfel de titluri.

Interesul pentru obligatiunile in lei a revenit in ultimele saptamani dupa episodul de panica din luna iunie, cand strainii si-au scos banii din titluri emise de tarile emergente pentru a investi in bonduri in dolari. Finantale au primit ieri oferte din partea bancilor pentru cumpararea de titluri in valoare de 1,3 mld. lei.

"Interesul crescut pentru titluri de stat si volumele mai mari tranzactionate (pe piata secundara - n. red.) au impins randamentele mai jos pe parcursul saptamanii trecute. Lici-tatia de astazi (ieri - n. red.) a inregistrat un randament mai scazut decat cel de la operatiunea anterioara din aprilie", comenteaza Florentina Cozmanca, senior economist al RBS Bank.

Emisiunea de obligatiuni cu scadenta pe 23 aprilie 2014 fusese redeschisa ultima data la inceputul lunii aprilie, statul imprumutand atunci 600 mil. lei la un randament de 4,99% pe an. Cererea din partea bancilor a depasit atunci 1,9 mld. lei.

Integral in ZF.ro