Parlamentarii si ministrii blocati in parlamentul bulgar de catre protestatari au fost evacuati de jandarmerie

Data publicarii: 24-07-2013 | International

Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Cei trei ministri si cateva zeci de deputati care au fost blocati de marti seara in cladirea parlamentului bulgar au fost evacuati cu ajutorul fortelor de ordine. Cel putin 9 persoane, dintre care doi politisti, au fost raniti in ciocnirile dintre fortele de ordine si cei aproximativ 2.000 de manifestanti care blocasera toate caile de acces spre legislativ.

Miercuri, in jurul orei 03h00, cu ajutorul unor masini blindate ale jandarmeriei au fost evacuati reprezentantii Partidului Socialist si partenerii lor de guvernare din minoritatea turca. Apoi din cladire au iesit sindicalistii si reprezentantii asociatiilor de angajatori, urmati de ziaristi, iar ultimii au parasit parlamentul deputatii din partidul GERB (de opozitie). Inainte sa inceapa evacuarea celor blocati in parlament, jandarmeria si politia au reusit sa imparte multimea in grupuri mai mici si sa curete o parte din baricadele ridicate. La ora 4h30, dupa circa 9 ore in care cateva zeci de parlamentari, trei ministri, mai multi ziaristi si reprezentanti ai sindicatelor au ramas blocati, cladirea parlamentului bulgar a ramas pustie. 

Ramane de vazut daca sedinta parlamentului programata pentru ziua de miercuri va avea loc in conditiile in care presedintele acestei institutii, Mihail Mikov, a declarat in noaptea de marti spre miercuri ca sedinta ar trebui amanata. In opinia lui, parlamentarii nu se vor reuni inainte sa fie restabilita ordinea publica. El a mai apreciat drept inadmisibil ca parlamentarii sa devina tinte, iar vietile lor sa fie expuse la pericol. 

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a facut un apel ca protestele care au loc in capitala Sofia sa ramana pasnice. Pentru prima data de la inceperea manifestatiilor, am vazut tentative de perturbare a ordinii publice, afirma presedintele intr-o declaratie transmisa presei in noaptea de marti spre miercuri, dupa ce marti seara s-a ajuns la ciocniri violente intre manifestantii antiguvernamentali si fortele de ordine in care au fost ranite usor cateva persoane. 

Ministrul de interne Tvetlin Iovcev a declarat ca politia nu a folosit forta excesiva. El a dezmintit informatiile ca ar exista protestatari batuti de politisti. Iovcev a mai spus ca nu vor fi intreprinse actiuni care vor duce la cresterea tensiunii. Ministrul bulgar este de parere ca fortele politienesti sunt suficiente pentru a garanta securitatea persoanelor aflate in cladirea parlamentului. 

. Momentul celei mai mari tensiuni a fost in jurul orelor 22:00, marti, cand fortele de ordine au incercat sa ii scoata pe oficialii ramasi in parlament cu ajutorul unui autocar, dar au esuat dupa ce protestatarii au aruncat cu pietre, rosii si alte obiecte, spargand ferestrele vehiculului, care a fost nevoit sa se intoarca. Mai multe persoane au fost ranite. Multi dintre protestatari se plang ca au fost loviti de jandarmii care incercau sa elibereze drumul pentru autocar. Se putea vedea ca unii dintre jandarmi aveau sange pe scuturi, iar un politist a fost internat la spital. 

Boiko Borisov, liderul principalului partid de opozitie GERB, a declarat pentru agentia Focus ca a vazut cum unii protestatari pasnici au fost loviti de jandarmi si politisti. Borisov l-a indemnat pe presedintele Rosen Plevneliev chiar in aceasta noapte sa convoace Consiliul consultativ de securitate nationala. Borisov a mai spus ca premierul Plamen Oresarski trebuie sa-si depuna imediat demisia pentru ca numai astfel oamenii se vor linisti. 

Cateva mii de locuitori ai Sofiei au iesit, marti, pentru a 40-a zi consecutiv pentru a protesta impotriva guvernului socialistului Plamen Oresarski. Manifestantii acuza actualul cabinet de legaturi cu mafia dupa ce, la 14 iunie, la propunerea executivului, parlamentul a ales un parlamentar foarte controversat la sefia agentiei de securitate nationala. Ca de obicei, cei mai multi protestatari au iesit in strada in timpul serii, dupa ora 18.00. Insa, spre deosebire de serile precedente, parlamentul nu a fost gol si in cladire se aflau cateva zeci de parlamentari reuniti pentru a discuta proiectul de rectificare a bugetului in trei comisii de resort. Cand au aflat ca in cladire sunt parlamentari, protestatari au blocat toate caile de acces din si spre parlament.

Sursa: AGERPRES/