Rovana Plumb: Romania va urma modelul Marii Britanii in privinta managementului integrat al deseurilor

Data publicarii: 24-07-2013 | Mediu

Romania se va indrepta catre modelul britanic in privinta managementului integrat al deseurilor, a masurilor privind combaterea schimbarilor climatice, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, la finalul unei intrevederi de lucru avute cu secretarul de stat pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie, Edward Davey.

'Discutiile de astazi s-au axat pe trei probleme importante in domeniul mediului si schimbarilor climatice. Este vorba despre viziunea statelor membre privind schimbarile climatice si masurile aferente pentru combaterea si adaptarea la efectele acestora. Al doilea subiect este legat de problematica deseurilor in Romania, in relationare cu programul pe care l-am lansat, 'Gandeste, Mananca, Economiseste' si modelul pe care dorim sa-l preluam de la Marea Britanie. Este vorba de biomasa si anume cum sa convertim deseurile menajere in energie, respectiv biomasa. Al treilea subiect s-a referit la una dintre temele importante si dezbatute in Romania - gazul de sist', a afirmat ministrul roman al Mediului. 

In acest sens, Rovana Plumb a precizat ca modelul britanic privind managementul integrat al deseurilor va fi urmat de catre Romania. 

'Principala preocupare a noastra este de a implementa in Romania cele mai eficiente modele europene din punct de vedere al mediului si schimbarilor climatice, cat si respectarea si implementarea celor mai inalte standarde de mediu in toate activitatile care se desfasoara la nivelul Romaniei. In acest sens, dorim sa preluam modelul Marii Britanii in ceea ce priveste managementul integrat al deseurilor, dar e vorba si despre masurile pe care le vom lua impreuna privind combaterea schimbarilor climatice', a spus Rovana Plumb. 

Aceasta a adaugat ca Marea Britanie are un Plan National foarte bine pus la punct in ceea ce priveste transformarea deseurilor menajere in biomasa. 

'In Romania, ne-am propus ca din cele cinci milioane de tone de deseuri de alimente care se strang in fiecare an, sa le reducem la jumatate pana in 2020. Aceste deseuri vrem sa le transformam intr-o sursa de energie, respectiv in biomasa', a explicat ministrul Mediului. 

Marti, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a avut o intalnire de lucru cu omologul din Marea Britanie, Edward Davey. Discutiile dintre cei doi oficiali au avut loc la Muzeul Satului si au facut parte din programul vizitei secretarului de stat pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie in Romania, a carui delegatie este insotita de catre reprezentantii Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in tara noastra.

Sursa: AGERPRES