Oracle a adunat peste 100 de specialisti la Zilele Bancare Oracle de la Sinaia

Data publicarii: 06-11-2006
Oracle Romania a organizat, in perioada 3-5 noiembrie 2006, la Sinaia, a treia editie a seminarului "Zilele Bancare Oracle", se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Evenimentul a reunit peste 100 de reprezentanti ai institutiilor bancare din Romania, precum si specialisti si consultanti Oracle. Organizat anual, "Zilele Bancare Oracle" reprezinta un cadru de dezbateri pe teme de interes si actualitate pentru comunitatea bancara din Romania: noile reglementari legislative, provocari si tendinte ale managementului bancar modern, reorganizarea proceselor interne, urmarirea profitabilitatii si gestionarea informatiilor, intr-un mediu tot mai competitiv.

Concurenta din ce in ce mai puternica de pe piata romaneasca, precum si necesitatea societatilor bancare de a face investitii semnificative pentru a se adapta unui mediu de reglementare intr-o continua evolutie, creeaza presiuni asupra bancilor, care se vad nevoite sa actioneze rapid pentru a nu pierde oportunitati pe o piata cu un grad inca scazut de bancarizare. 

"Rolul solutiilor IT nu trebuie sa mai fie doar acela de a reduce costurile operationale, acestea trebuie sa devina un factor de crestere al potentialului concurential al institutiilor financiare", afirma Nicoleta Macovei, Applications Sales Manager, Financial Services, Oracle Romania. "Modul in care institutiile financiare reusesc, sub presiunile externe si interne, sa impuna locul strategic al departamentelor de IT in organizatie, va crea un diferentiator in competitia acerba de pe piata financiara romaneasca."

Acest rol strategic al componentei IT devine cu atat mai important cu cat asistam la un proces nemaiintalnit de globalizare si standardizare in sistemul financiar international. Reglementari precum Sarbanes - Oxley, a carei implementare a declansat recapatarea increderii clientilor in institutiile bancare la nivel international, standardul IFRS, care creeaza transparenta si informare publica peste nivelul IAS, acordul Basel II, iar pe plan local, provocarile impuse de aderarea la Uniunea Europeana, determina institutiile financiar-bancare sa adopte solutii informatice complexe si, mai mult decat atat, sa acorde un rol strategic componentei IT.

Pentru Oracle, sectorul financiar a fost si ramane in continuare o directie strategica, atat la nivel global cat si pe piata romaneasca. 17 din primele 20 de banci din lume, conform unei statistici Banker Magazine, lucreaza cu aplicatiile Oracle, iar 8 din primele 10 banci din Romania utilizeaza produse Oracle.

Primele proiecte mari realizate de Oracle in sectorul financiar din Romania au avut ca beneficiari doua dintre cele mai importante institutii bancare: Banca Nationala a Romaniei si Banca Comerciala Romana. Pentru BNR, Oracle Romania a implementat componente cheie ale aplicatiilor financiare: contabilitate generala, mijloacele fixe, bugetarea manageriala si analiza financiara. Sistemul implementat, care si-a dovedit flexibilitatea  si robustetea, a devenit sistem tranzactional critic intrucat gestioneaza  rezerva minima obligatorie a bancilor comerciale.

Solutia Oracle de profitabilitate, OFSA - Oracle Financial Services Applications, permite BCR sa stie in orice moment cat de profitabil este fiecare client, fiecare produs, fiecare sucursala sau agentie. Prin extinderea solutiei OFSA, Oracle a implementat la BCR si o solutie de alocare a capitalului pe linii de afaceri, o etapa importanta in alinierea BCR la cerintele acordului Basel II. Anul acesta, Oracle Romania a finalizat proiectul de implementare a sistemului de core banking (SIBCOR) de la BCR, unul dintre cele mai mari proiecte realizate de compania Oracle in regiunea EMEA.

Alte proiecte de referinta ale Oracle sunt cele de la Banca Transilvania (management financiar intern, consolidare financiara la nivel de grup, instrumente de analiza financiara pe balanta si cont de profit si pierderi) sau solutia de iLearning (instruirea personalului) la Raiffeisen Bank si la BCR.

Editia din acest an a "Zilelor Bancare Oracle" a adus in atentia publicului studii de caz si proiecte recente realizate de Oracle pentru institutii financiare din Romania, solutii si tehnologii de ultima ora care acopera activitati specifice organizatiilor bancare, precum managementul resurselor umane, analiza si planificare, imbunatatirea controlului accesului si a securitatii utilizatorilor, raportare conform IFRS, administrarea si exploatarea infrastructurii sistemelor IT.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: