AM-POSDRU are unda verde de la Consiliul Concurentei pentru finantarea economiei sociale cu 200 milioane euro

Data publicarii: 24-07-2013 | Finante-Banci

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (AM-POSDRU) a primit deja unda verde din partea Consiliului Concurentei pentru deblocarea sumei de 200 milioane euro care poate fi folosita, pana la 31 decembrie 2013, pentru finantarea proiectelor de economie sociala, potrivit informatiilor remise marti AGERPRES.

'Consiliul Concurentei a acordat consultanta AM-POSDRU in vederea elaborarii schemei de minimis pentru implementarea economiei sociale, avand buget de 200 milioane euro. Fiind schema de minimis, nu este necesar avizul Consiliului Concurentei, ci doar informarea acestuia', a precizat, marti, Biroul de Presa al Consiliului Concurentei. 

Autoritatea de Management a propus Consiliului Concurentei utilizarea ajutorului de minimis prevazut de Comisia Europeana in Regulamentul (CE) nr. 1998/2006 privind aplicarea articolelor 87 si 88 din Tratat, pentru a putea fi alocate in continuare fonduri comunitare, respectandu-se insa regulile Uniunii Europene privind concurenta, respectiv, ajutorul de stat. 

'Utilizarea ajutorului de minimis face posibil ca intreprinderile sociale sprijinite prin POSDRU sa primeasca pana la 200.000 de euro de la beneficiarul POSDRU, cheltuielile atribuibile intreprinderilor create in cadrul proiectului fiind evidentiate distinct', a subliniat Ancuta Vamesu, coordonator al Institutului de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC). 

Expertii FDSC apreciaza ca plafonul ar putea ajunge si la 500.000 euro, in cazul ajutoarelor de minimis acordate intreprinderilor care presteaza servicii de interes economic general (SIEG), serviciile sociale si de incluziune pe piata muncii facand parte dintre acestea, potrivit prevederilor Regulamentului CE nr. 360/2012 privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea UE. 

Pe de alta parte, Daniel Chitoi, director adjunct in cadrul Autoritatii de Management (AM-POSDRU), a afirmat in cadrul unui seminar organizat de Institutul de Economie Sociala ca valoarea totala contractata pe DMI 6.1 (Domeniul Major de Interventie: Dezvoltarea economiei sociale) este de 115 milioane euro, deci raman disponibile cel putin 200 milioane de euro, dar contractarea trebuie finalizata pana la 31 decembrie 2013 - data finala de contractare pentru programul operational pe resurse umane (POSDRU 2007-2013). 

Acesta a mai spus ca AM-POSDRU pregateste un nou apel de proiecte pe economie sociala, momentul lansarii depinzand insa de opinia Consiliului Concurentei privind modalitatea in care va fi tratat sprijinul financiar care merge direct catre intreprinderile sociale. 

In ultimele zile ale saptamanii trecute, AM-POSDRU si Consiliul Concurentei au agreat folosirea schemei de minimis, in conditiile legii, pentru ca Romania sa nu piarda sumele ramase disponibile pe DMI 6.1 din actualul POSDRU.

Sursa: AGERPRES