Finantele au atras 30 milioane lei, printr-o licitatie suplimentara pentru vanzare de obligatiuni

Data publicarii: 24-07-2013 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice a atras 30 milioane lei, printr-o licitatie suplimentara pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate in aprilie 2014, operatiune organizata doar pentru oferte necompetitive, in care cumparatorii au plasat ordinele indicand numai suma vizata, nu si randamentul.

Ministerul a primit ordine de subscriere in valoare cumulata de 44,1 milioane lei, insa a atras doar suma vizata, de 30 milioane lei.

Titlurile vandute marti fac parte dintr-o emisiune de obligatiuni care ajunge la maturitate in aprilie 2014, lansata initial in martie 2012, prin redeschiderea careia Finantele au atras si luni 300 milioane lei. Ministerul Finantelor Publice a acceptat sa plateasca in sesiunea de luni un randament de mediu de 4,37% pe an, iar maximul a fost de 4,39% pe an.

La o alta redeschidere a acestei emisiuni, in 10 aprilie, Trezoreria a acceptat un randament mediu de 4,99% pe an si a vandut obligatiuni de 600 milioane lei.

"In urma acestui rezultat (al licitatiei organizate luni de Ministerul Finantelor Publice - n.r.), randamentele pentru titluri de stat in lei au scazut usor, cu 3-5 pb (0,03 - 0,05 puncte procentuale - n.r.) pe intrega curba, iar in conditiile unui plan de emisiuni putin ambitios al MF in trimestrul curent (de 5 - 7 miliarde lei - n.r.), precum si dat fiind fondul unor conditii de lichiditate favorabile, ne asteptam ca tendinta de scadere a randamentelor pentru titluri de stat in lei sa persiste in viitorul apropiat", afirma analistii ING Bank intr-o nota emisa marti.

Integral in ECONOMICA.net