Isarescu: Cresterea economica a Romaniei este mai bine sa fie de 4% pe an daca acesta este potentialul

Data publicarii: 24-07-2013 | Finante-Banci

Cresterea economica a Romaniei este mai bine sa fie de 4% pe an daca acesta este potentialul si nu 7%, a declarat, miercuri, intr-o conferinta referitoare la perspectiva economica a Romaniei, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Sper ca vom invata, o data pentru totdeauna, ca, daca acceleram cresterea economica dincolo de un nivel sustenabil in perioadele preelectorale nu facem decat sa grabim declinul in perioada post electorala. Trebuie ca aceasta tara sa vrea un ciclu lung de dezvoltare cu cat mai putine declinuri. Mai bine sa avem 4% daca acesta este potentialul economiei romanesti pe an, nu 7% dar sa fie pe vreo 10-12 ani. Concomitent cu acest tip de crestere economica cred ca trebuie sa finalizam infrastructurile din Romania. M-am tot gandit ce cuvant sa folosesc, modernizare e deja un cuvant erodat, eu am intentia sa folosesc cuvantul europenizare a infrastructurilor romanesti dar cred ca finalizarea suna bine, sa le terminam o data pentru totdeauna. Atentie, nu ma refer la infrastructurile fizice de tipul celor de transport, ma refer si la cele umane de tip sanatate, educatie", a spus Isarescu. 

Potrivit acestuia, educatia reprezinta o sursa majora ca si sanatatea pentru asigurarea capitalului uman, atat de important in economia moderna. 

Analistii Economist Intelligence Unit au semnalat, intr-un raport publicat recent, ca economia romaneasca va inregistra in 2013 o crestere de 2,4%, stimulata de o recolta buna si cresterea exporturilor spre tarile care nu sunt membre UE, urmand ca ritmul de crestere sa se accelereze in perioada 2014-2017, la o rata medie anuala de sub 4%. 

Comisia Nationala de Prognoza a mentinut la 1,6% estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in 2013, in prognoza de primavara pe termen mediu 2013-2016. 

Banca Nationala a Romaniei /BNR/, alaturi de Finmedia, organizeaza, miercuri, editia a XI-a a evenimentului 'Mugur Isarescu si invitatii sai'.Tema aleasa de catre oficialul Bancii Nationale pentru acest an al dezbaterii este 'Perspectiva economica a Romaniei'.

Sursa: AGERPRES