Sectorul american de IT dominat de surprize extreme

Data publicarii: 29-07-2013 | Bursa

"O buna parte dintre companiile americane care si-au prezentat deja rapoartele financiare pentru trimestrul al doilea din anul 2013 au anuntat rezultate care au depasit asteptarile, confirmand astfel alte semnale privind parcursul pozitiv al economiei americane; indicii bursieri au atins recent valori record, iar increderea investitorilor in actiuni si instrumentele financiare bazate pe actiuni a cunoscut un nou impuls. O serie de nume mari ale pietei americane au anuntat insa rezultate dezamagitoare, importante raportari sub asteptari venind inclusiv din domeniul IT", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Astfel, dupa ce pentru o buna perioada de timp Microsoft a reusit sa reziste bine pe o piata a PC-urilor in scadere (care a redus cererea pentru Windows), saptamana trecuta compania a anuntat rezultate cu mult sub asteptari pentru trimestrul care s-a incheiat; actiunile Microsoft s-au prabusit cu peste 13% in ultimele trei zile ale saptamanii de tranzactionare incheiate pe 19 iulie, dar isi mentin o crestere de cca 15% pana in prezent pe anul in curs. Compania a anuntat ca va intreprinde o ampla reorganizare pentru a-si dezvolta businessul pe segmentele de piata in crestere.

Google a raportat, de asemenea, vanzari si profit sub asteptari pe trimestrul al doilea, in mare tot din cauza efectelor migrarii consumatorilor catre smartphone-uri si tablete; actiunile Google au scazut, la randul lor, dupa anuntarea rezultatelor, dar si-au mentinut o crestere de cca 23% de la inceputul anului pana pe 25 iulie.

Intel si Ebay sunt alte nume notorii care se alatura plutonului de companii din IT care au raportat rezultate sub asteptari pentru trimestrul trecut.

In zona favorabila a rezultatelor din sectorul IT s-au aflat Facebook si Apple, care au surprins pozitiv investitorii, ambele companii anuntand rezultate peste asteptari pentru perioada aprilie- iunie, fapt ce a dat un impuls consistent actiunilor lor. Actiunile Apple au ramas insa cu o scadere de cca 20% pe anul in curs (pana pe 25 iulie). In ceea ce priveste actiunile Facebook, acestea au fost oricum pe un trend ascendent in ultimele saptamani, dar saltul realizat ca urmare a prezentarii rezultatelor financiare a fost unul "de senzatie": actiunile Facebook au urcat cu cca 30% pe 25 iulie comparativ cu ziua anterioara, asa incat nu numai ca au recuperat ceea ce mai ramasese din deprecierea inregistrata in prima parte a anului, ci, la finele zilei de tranzactionare de ieri, au ajuns la o crestere de  aproximativ 25% fata de valoarea de la inceputul lui 2013.

Yahoo a raportat, de asemenea, rezultate favorabile; actiunile companiei au atins maximul ultimilor 5 ani, aprecierea fiind de aproape 40% pe anul curent pana la 25 iulie.

Raportarile mai au insa cateva saptamani in fata, iar Hewlett- Packard si Cisco sunt doar doua dintre numele mari din IT care sunt asteptate sa isi prezinte rezultatele financiare in perioada urmatoare. 

"In ceea ce priveste restul sectoarelor, ar trebui mentionate rezultatele pozitive obtinute trimestrul trecut de multe banci si alte companii din domeniul financiar-bancar. Pana la aceasta data, multe alte firme americane din diferite domenii de activitate au anuntat rezultate pozitive, dar, per ansamblu, cel putin deocamdata, raportarile nu au fost spectaculos de bune, asa incat apreciem ca, desi se afla pe un culoar favorabil, economia americana nu are inca un "avant" foarte consistent. In orice caz, bursele americane vor ramane volatile in perioada urmatoare, iar prin intermediul instrumentelor financiare bazate pe actiuni investitorii pot profita de miscarile pietei in ambele directii", a aratat Silviu Pojar

 (Aceasta analiza constituie partea a saptea din seria "Investitiile  in actiuni: bursele lumii”).

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice. 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: