Schaechter (FMI): Romania a inregistrat progrese semnificative in redobandirea stabilitatii economice, in ultimele doua programe

Data publicarii: 31-07-2013 | Economie

Romania a inregistrat, in ultimele doua programe cu finantatorii internationali, progrese semnificative in redobandirea stabilitatii economice, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Andrea Schaechter, negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International.

"Dezechilibrele fiscale si externe au fost reduse, pietele financiare au luat nota de acest lucru, marjele CDS au scazut semnificativ, la fel si ratele dobanzii. Romania a beneficiat de aceasta ajustare. In acelasi timp, au fost initiate reforme structurale, un exemplu fiind introducerea noului cadru de reglementare si de formare a preturilor in sectorul energetic. In ceea ce priveste programul economic, de acum incolo va recladi pe realizarile programelor anterioare si are doua obiective principale. Autoritatile isi propun sa asigure castigurile realizate in materie de stabilitate si pot sa avanseze pe linia reformelor structurale, adica sa sustina cresterea economica pe termen lung. Daca ar fi sa sumarizez acest program economic: continua politicile bune, dar isi propune si sa accelereze ritmul reformelor structurale si sa finalizeze reformele acolo unde acestea nu sunt finalizate", a spus Schaechter. 

In opinia reprezentantului FMI, un cadrul economic stabil si predictibil de politici economice este esential pentru crestere si pentru crearea locurilor de munca. 

"Stabilitatea macroeconomica in mod clar singura nu este suficienta. Trebuie combinata cu reforme structurale. In ceea ce priveste politica fiscala, Guvernul este determinat sa realizeze o consolidare fiscala treptata. Romania a iesit din procedura de deficit excesiv. Ieri, odata cu anuntarea rectificarii bugetare, Guvernul si-a propus sa atinga tinta de 2,3% de deficit in termeni cash pentru acest an, dar acesta este un angajament deja asumat in trecut, deci nu a aparut nicio modificare din punctul de vedere al acestei tinte. Pentru anul viitor sau urmatorii doi ani, Guvernul isi propune sa realizeze angajamentele asumate prin pactul de stabilitate si sa ajunga la un deficit de nu mai mult de 1% din PIB pana in anul 2015. Pe partea de politica monetara, politicile vor fi ghidate de tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romanie pentru a mentine inflatia in intervale rezonabile", a explicat oficialul FMI. 

Potrivit oficialilor FMI, autoritatile isi propun sa avanseze cu implementarea agendei de reforma in sectorul sanitar, esentiala pentru imbunatatirea calitatii serviciilor sanitare, prin eficientizarea cheltuielilor si asigurarea sustenabilitatii financiare. 

"Alte reforme structurale vor viza reforma intreprinderilor de stat ineficiente si stimularea investitiilor si eficientei in sectoarele energie si transporturi, care constituie sectoare cheie pentru sporirea competitivitatii Romaniei si pentru impulsionarea cresterii pe termen lung. Politicile sectorului financiar vor cauta sa consolideze bilanturile bancare, in mod special, prin abordarea imprumuturilor neperformante bancare ce au un volum considerabil, in vederea sustinerii cresterii creditarii si a redresarii economice", arata reprezentantii FMI.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: