Retragerile de fonduri de la bancile din Europa Centrala si de Est au crescut in T1

Data publicarii: 01-08-2013 | International

Bancile din Europa Occidentala au accelerat retragerea fondurilor de la subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est in primul trimestru din 2013, o evolutie care ar putea ameninta stabilitatea financiara si economica in regiune, potrivit unui raport publicat marti si intitulat 'Deleveraging Monitor', transmite Reuters.

In perioada ianuarie-martie, institutiile de creditare care isi raporteaza datele la Banca Reglementelor Internationale (BIS) si-au redus cu 0,7% din PIB pozitiile externe in Europa emergenta (excluzand Rusia si Turcia), fata de 0,2% in ultimul trimestru din 2012.

Raportul a fost trimis de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a fost redactat de un comitet al 'Initiativei Viena'. Pentru a preveni un proces dezordonat de deleveraging (dezintermediere) al bancilor din Europe Occidentala prezente in Europa Centrala si de Est, BERD a sprijinit 'Initiativa Viena', creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.

'Estimarea ... ca al doilea val de retrageri de fonduri se va micsora incepand cu mijlocul lui 2011 nu s-a dovedit a fi corecta', se arata in raport.

Multe banci din Europa de Est sunt detinute partial sau integral de institutii de creditare din Europa Occidentala, care trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a indeplini noile cerinte ale autoritatilor de reglementare si pentru a-si repara bilanturile, afectate de criza datoriilor din zona euro. Temerile ca aceste banci se vor retrage pe pietele lor interne au afectat semnificativ economiile din Europa emergenta.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: