Fondurile Franklin Templeton - crestere cu 55% a detinerilor in actiuni autohtone

Data publicarii: 02-08-2013 | Bursa


Fondurile de investitii Franklin Templeton detineau la 30/06/2013 un portofoliu de actiuni pe piata autohtona in valoare de 155 mil. $, cu 55% mai mult decat la finalul anului precedent. Astfel, fondurile Templeton au devenit printre cei mai mari investitori straini la BVB, cu participatii semnificative la OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), BRD GroupeSociete Generale (BRD), SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3). Actiunile de la OMV Petrom (SNP), (1,03% din capitalul social), reprezentau cea mai mare investitie a fondurilor Franklin Templeton, valoarea cumulata depasind 71 mil. $.

Fondurile de investitii si-au crescut semnificativ participatiile la majoritatea companiilor din portofoliu in prima jumatate a anului. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in cazul Bancii Transilvania (TLV) - de la 1,71% la 3,61% din capitalul social, BRD Groupe Societe Generale (BRD) - de la 0,90% la 2,55% si SIF Oltenia (SIF5), de la 2,03% la 4,38%, fiind inregistrate mai mult decat dublari ale detinerilor la acesti emitenti. Cresteri importante ale participatiilor au fost inregistrate si in cazul SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), unde fondurile Franklin Templeton au ajuns sa detina peste 4%. In cazul OMV Petrom (SNP), detinerea cumulata a depasit 1%, fata de 0,62% la finalul anului precedent.

Scaderi ale participatiilor cumulate au fost inregistrate doar in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), de la 2,87% la 1,98%, si SIF Muntenia (SIF4), de la 1,84% la 0,83%. Participatia de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ramas la nivelul anului trecut.

Dupa OMV Petrom (71,3 mil $), cele mai valoroase participatii erau cele din sectorul bancar: Banca Transilvania (28,6 mil. $) si BRD Groupe Societe Generale (23,2 mil $). Dintre SIF-uri, detinerea de la SIF Oltenia inregistra o valoare de peste 10 mil. $ la jumatatea anului, fiind urmata de SIF Moldova (8,1 mil. $) si SIF Transilvania (7,2 mil. $).

Analizand evolutia portofoliului fondurilor de investitii Franklin Templeton pe Bursa de la Bucuresti, putem evidentia cateva tendinte importante:

  • mentinerea interesului ridicat al fondurilor pentru actiunile OMV Petrom (SNP), datorita perspectivelor optimiste pe termen mediu si lung privind exploatarile de gaze din Marea Neagra si liberalizarea pietei energiei;
  • cresteri semnficative ale detinerilor au avut loc in cazul companiilor cu indicatori fundamentali atractivi si cu perspective bune pe termen mediu precum Banca Transilvania (TLV), SIF Oltenia (SIF5);
  • au fost inregistrate reduceri ale expunerilor in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), in contextul unei politici de investitii care nu a fost pe placul investitorilor, conform miscarii preturilor titlurilor SIF1 si SIF4 din ultima luna.