Creditarea va stagna din cauza reducerii expunerii bancilor-mama si a lipsei de incredere

Data publicarii: 02-08-2013 | Finante-Banci

Creditarea va stagna in Romania din cauza continuarii dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene, care detin 85% din activele bancilor locale, institutiile de credit confruntandu-se si cu lipsa de incredere a clientilor si reducerea capacitatii de indatorare a acestora, considera Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la EY Romania.

Jumatate dintre bancile din Europa estimeaza ca vor continua sa isi reduca expunerea, conform raportului EY - European Banking Barometer, un sondaj bianual efectuat in randul a 250 de banci din Europa, in tari precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, tarile nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.

"In ceea ce priveste sectorul bancar din Romania, continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditarii locale. Pe langa implicatiile situatiei de la nivel european, bancile din Romania se confrunta cu o lipsa de incredere a consumatorilor si a decidentilor din companii, dar si cu o reducere a capacitatii de indatorare a acestora", spune Gherghescu.

Integral in ZF.ro