In pofida volatilitatii ridicate din 2013, Leul a avut cel mai bun parcurs din regiune

Data publicarii: 02-08-2013 | Finante-Banci

In iulie Leul a crescut pe pietele financiare in raport cu Euro, asa incat, in pofida volatilitatii ridicate de pe parcursul acestui an, moneda nationala a inregistrat la sfarsitul lunii trecute o apreciere fata de valoarea de la inceputul anului, dintre monedele din regiune doar Kuna croata avand o performanta la fel de buna pe 2013. "Leul a beneficiat recent de influente importante, atat locale, cat si globale. Pe de o parte, a revenit interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat romanesti; de asemenea, guvernul a anuntat incheierea negocierilor cu FMI si Comisia Europeana pentru un nou acord de finantare de tip preventiv, iar FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei in 2013 si 2014. In acelasi timp insa, Leul a avut in piata si miscari in linie cu regiunea, ca efectele ale unor informatii de importanta globala ce au vizat SUA, Zona Euro etc", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In iulie, Leul a crescut cu aproximativ 0,8% in fata Euro, Coroana ceha cu aproximativ 0,3%, Coroana suedeza cu aproape 0,7%, iar Zlotul cu cca 1,7%. Lira sterlina a scazut, luna trecuta, cu cca 2,2% in raport cu Euro, iar Forintul si Kuna croata s-au depreciat, la randul lor, cu aproximativ 1,5% si, respectiv, 0,8%. 

La finele primelor sapte luni ale anului, Leul a inregistrat o crestere de aproximativ 0,7% comparativ cu Euro, fata de valoarea de la inceputul lui 2013, iar Kuna croata s-a apreciat in acelasi interval cu cca 0,6%. Cele mai mari scaderi pe anul in curs in fata Euro au fost marcate la nivelul UE de Lira sterlina (7,7%), urmata de Zlot cu 4,3% si Coroana ceha cu 3,3%. "Lira sterlina a fost recent afectata inclusiv de speculatii privind masurile pe care Banca Angliei le-ar fi putut anunta in urma sedintei de politica monetara din aceasta luna. Referitor la Zlot, o buna parte din fluctuatiile monedei poloneze din ultima perioada au fost efecte ale declaratiilor presedintelui Fed privind ritmul cumpararilor de active; Polonia a anuntat insa si unele rezultate pozitive, de exemplu cresterea vanzarilor retail in luna iunie, fapt care a influentat, la randul sau, aprecierea Zlotului. In ceea ce priveste moneda ceha, trebuie cumulati mai multi factori: Cehia s-a confruntat cu o criza politica declansata de un scandal de coruptie, care a condus la demisia guvernului; tara trece printr-o criza economica prelungita, dobanda de referinta este practic zero, iar devalorizarea monedei in conditiile actuale este privita cu interes, intrucat ar ajuta exporturile", a precizat Silviu Pojar. Forintul a scazut, de asemenea, fata de Euro pe anul in curs cu cca 2,7%, la fel si Coroana suedeza, cu aproximativ 0,9%.

Monedele din UE s-au apreciat luna trecuta comparativ cu Dolarul american (afectat de declaratiile presedintelui Fed privind conditiile unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare), cu exceptia Lirei sterline, care a inregistrat o variatie nesemnificativa la finele lunii comparativ cu inceputul ei; cele mai consistente cresteri fata de moneda americana le-au inregistrat in iulie Zlotul (3,9%), Leul (3,1%) si Coroana suedeza (2,7%). Euro a crescut luna trecuta cu cca 2,1% in fata monedei americane. La nivelul UE, pe primele sapte luni ale anului in curs, Leul si Kuna croata au avut cele mai bune evolutii comparativ cu USD, marcand aprecieri aproape egale (1,4- 1,5%) in fata monedei americane, la sfarsitul lunii iulie fata de inceputul anului.

"In ultimele doua luni am asistat la manifestari in forta ale influentelor majore pe care chiar si (doar) declaratiile privind masurile de politica monetara din SUA le pot avea asupra monedelor din Europa, cu atat mai mult eventualele masuri in sine... Ne asteptam la o volatilitate accentuata in urmatoarele luni, cu posibile miscari ample pe pietele financiare, puternic corelate in continuare cu rezultatele economice si alte evolutii din SUA, alaturi, desigur, de cele din Zona Euro", a aratat Silviu Pojar. 

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice. 

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri. Prin platforma Noble Markets se realizeaza tranzactii in marja (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocata. Atunci cand se tranzactioneaza in marja, se utilizeaza efectul de levier, care amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marja de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro