INS: Salariul mediu net a scazut cu 0,3% in iunie, pana la 1.606 lei

Data publicarii: 06-08-2013 | HR/Cariere

Salariul mediu brut a inregistrat o scadere de 0,3% in iunie 2013, pana la un cuantum de 2.219 lei, comparativ cu luna mai, in timp ce valoarea neta a fost de 1.606 lei, cele mai mari castiguri fiind consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate marti.

In luna iunie 2013, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, in scadere fata de luna precedenta cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat castigul salarial mediul net din domeniul hoteluri si restaurante (880 lei). 

Potrivit INS, in principal, cresterile castigului salarial mediu net din iunie, fata de luna mai 2013, in sectorul economic, s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii/incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice. 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, in iunie, dupa cum urmeaza: fabricarea bauturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, telecomunicatii, activitati de editare, fabricarea produselor textile (intre +6% si +7,5%). 

Scaderile castigului salarial mediu net fata de mai 2013 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale si sume din profitul net. Cele mai importante diminuari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, astfel: cu 9,4% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv cu 8,2% in extractia carbunelui superior si inferior. Totodata, in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea si epurarea apelor uzate, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea substantelor si a produselor chimice s-au inregistrat majorari salariale intre 4% si 8%. 

Pe de alta parte, in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net, in iunie 2013, fata de luna precedenta, in administratia publica (+0,2%) si sanatate si asistenta sociala (+0,6%). De asemenea, in invatamant s-a consemnat o scadere a castigului salarial mediu net (-1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare. 

Datele INS mentioneaza faptul ca, in iunie 2013, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 98,2%. 

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva, iar marja de eroare este de +/-3%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: