Florinel Andrei (ARTRI): Mediul bancar franeaza achizitia vehiculelor de marfa de catre IMM-uri

Data publicarii: 06-08-2013 | Finante-Banci

Mediul bancar este in continuare foarte retinut in sprijinirea IMM-urilor, iar transportatorii romani nu pot achizitiona - in acest moment - vehicule noi din profitul afacerilor lor, a declarat luni, pentru AGERPRES, Florinel Andrei, secretarul general al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI).

'Potrivit Institutului National de Statistica (INS), inmatricularile noi de vehicule rutiere si cele pentru transportul pasagerilor au crescut, in primele sase luni ale anului, cu 17,8%, fata de aceeasi perioada din 2012. Din nefericire, inregistrarile vehiculelor pentru transportul marfurilor au crescut cu numai 0,1%. Procentul foarte redus al achizitiilor de vehicule de transport marfa sugereaza cel putin doua lucruri importante: mediul bancar este in continuare foarte retinut in sprijinirea IMM-urilor, iar transportatorii romani nu pot achizitiona vehicule noi din profitul afacerilor lor', a afirmat Florinel Andrei. 

Conform acestuia, trendul situatiei statistice a vanzarilor de vehicule rutiere reprezinta un reper important pentru evaluarea dezvoltarii industriei transporturilor. 

'Cu un parc auto destul de precar, transportatorii romani de marfuri suporta numeroase constrangeri. Acestea sunt determinate pe de o parte de ritmul alert al inovatiilor din domeniu, iar pe de alta parte sunt impuse de legislatia rutiera si de institutiile de control interne si internationale. Toate aceste lucruri provoaca mult stres in industria transporturilor. Ca urmare, supunem atentiei Guvernului identificarea operativa de facilitati si scutiri de impozite pentru societatile care isi asuma efortul inzestrarii cu autovehicule noi in anii urmatori. Absenta unor astfel de masuri nu doar ca va genera o scadere a achizitiilor pe termen lung, dar poate provoca, pe termen mediu, un blocaj semnificativ in mediul de afaceri autohton", a precizat secretarul general al ARTRI. 

Conform datelor INS, inmatricularile noi de autobuze si microbuze au scazut, in primele sase luni ale acestui an, cu 27,9% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au scazut la toate categoriile, respectiv cu 6,2% la categoria autocamioane si cu 2,9% la remorci si semiremorci. 

In comparatie cu primele trei luni din acest an, in intervalul aprilie-iunie, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 1,8%, iar cele pentru transportul marfurilor cu 0,5%.

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: