Isarescu (BNR): Decizia de reducere a dobanzii de politica monetara a fost una normala, data de evolutia inflatiei

Data publicarii: 06-08-2013 | Finante-Banci

Decizia de reducere a dobanzii de politica monetara la 4,5% a fost o decizie normala, data fiind evolutia inflatiei, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Nu a fost decizie grea, a fost una normala. Ne-am uitat la evolutia generala a inflatiei care, in special datorita efectului de baza, va avea o miscare descendenta semnificativa in urmatoarele doua luni. Uitati cum a evoluat inflatia in iulie si august anul trecut, cresteri pozitive destul de mari- 0,6 - 0,7%-daca nu ma insel, in septembrie anul trecut a fost chiar si de 1 si ceva si, dupa toate datele, avand in vedere anul agricol bun sau normal, cel putin in iulie si august vom avea cresteri negative", a spus Isarescu. 

Acesta a precizat ca se asteapta ca saptamana viitoare, cand se va anunta rata inflatiei pe iulie, sa se constate o scadere de cateva procente. 

"La fel se va intampla si in august, cand cifra (privind inflatia n.r) se va anunta in septembrie. La acest lucru ne-am uitat. O scadere abrupta, ne-am asteptat la ea, am tot semnalizat acest lucru, probabil ca amploarea scaderilor care vor urma este ceva mai mare decat prognoza de acum cateva luni", a explicat Isarescu. 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de luni, reducerea dobanzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, incepand cu data de 6 august 2013.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: