Japonia: Din centrala de la Fukushima se scurge apa contaminata de doi ani

Data publicarii: 07-08-2013 | Mediu

Guvernul japonez crede ca apa radioactiva se scurge de la centrala nucleara Fukushima Daiichi in Oceanul Pacific de doi ani, a afirmat miercuri un oficial din partea Ministerului Industriei nipon, citat de Reuters.

Anterior, acelasi oficial a declarat in fata presei ca circa 300 de tone de apa contaminata se scurg din centrala avariata in ocean in fiecare zi. 

Tot miercuri, premierul nipon Shinzo Abe a promis sa accelereze eforturile guvernului de a opri scurgerea de apa radioactiva. Acesta i-a ordonat ministrului economiei, comertului si industriei sa rezolve urgent situatia si sa se asigure ca operatorul centralei, Tepco Electric Power Co, ia masurile adecvate pentru curatarea regiunii. 

Operatiunea de curatare ar putea dura peste 40 de ani, costul sau fiind estimat la 11 miliarde de dolari. 

Oficialul citat a mai afirmat ca guvernul intentioneaza sa reduca scurgerile la 60 de tone pe zi pana in decembrie. 

Marti, ziarul nipon Asahi a semnalat ca indicele de radioactivitate detectata in apele subterane ale centralei de la Fukushima a crescut de 47 de ori in ultimele cinci zile, potrivit mostrelor extrase din unul din puturi situat intre reactoare si mare. 

La 23 iulie, Tepco a recunoscut, pentru prima oara de la decretarea crizei nucleare din martie 2011, ca apa plina de tritiu, strontiu, cesiu si alte elemente radioactive nu stagneaza in subteran, asa cum a pretins timp de saptamani, ci ajunge pana in ocean. 

Centrala Fukushima Daiichi a fost grav avariata de cutremurul si tsunami din martie 2011, tone de apa fiind utilizate zilnic pentru a mentine reactoarele sub control. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: