Cel mai important angajament al lui Isarescu: Vom face tot posibibilul sa venim cu dobanzile la lei la nivelul celor in valuta

Data publicarii: Astazi, 07-08-2013 | Finante-Banci

Creditele in lei vor avea in curand dobanzi comparabile cu cele in valuta, pentru ca bancile nu mai au resurse in valuta ca in trecut pentru a acorda imprumuturi in moneda straina, a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Creditul in valuta are si un cost ascuns care declanseaza clauze abuzive. Vom face tot posibilul sa venim cu dobanzile la lei la nivelul celor in valuta. Exista un cost incert al riscului valutar. Costuri comparabile la lei cu cele in valuta vom avea in curand pentru ca resursele in valuta ale bancilor nu mai au aceeasi fluiditate ca in trecut”, a declarat Isarescu.

Cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit, denuntate de zeci de mii de clienti in ultimii ani, Isarescu spune ca trebuie sa existe o formula standardizata in ceea ce priveste deciziile instantelor de judecata. El a reiterat ideea ca aceste litigii sa fie judecate o instanta superioara. "Nu suntem avocatii bancilor, dar noi urmarim stabilitatea sistemului bancar.”

Dobanda de politica monetara a fost redusa luni de BNR la 4,5% pe an, in timp ce dobanda-cheie la euro este de 0,5% pe an. Indicatorul Robor la 3 luni, baza de calcul pentru creditele in lei, este de 4,14% pe an, in timp ce Eurobor la trei luni (indicatorul dupa care se calculeaza costul creditelor in euro este de 0,2% pe an.

Pentru ca dobanzile la creditele in lei sa ajunga la nivelul celor in euro este nevoie ca indicatorul Robor sa coboare cu circa doua puncte procentuale, in conditiile in care marjele de dobanda aplicate de banci peste indicii de referinta sunt usor mai mici la lei decat la valuta.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: